&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
5 maart 1999

 


[World OnLine]
[Netaspect]
[FBTO verzekeringen]
[CMG]
[Deloitte & Touche]

Veel meer zieken door Bijlmerramp

door Jeroen Hendriks - DEN HAAG, vrijdag

Veel meer betrokkenen bij de Bijlmerramp dan tot dusver werd aangenomen zijn mogelijk getroffen door zeldzame auto-immuunziekten waarbij het eigen afweersysteem zich juist tegen het lichaam keert.

Deze zeer zorgelijke mededeling deed plaatsvervangend hoofdinspecteur voor de volksgezondheid, Herbert Plokker, gisteren voor de enquêtecommissie. Uit dossieronderzoek blijkt volgens hem dat er meer mensen zijn met afwijkingen in hun afweersysteem.

Bij vier andere mensen die betrokken waren bij de Bijlmerramp zijn eerder al auto-immuunziekten vastgesteld. Deze ziekten kunnen ontstaan door blootstelling aan giftige stoffen. Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam heeft overigens nog niet definitief kunnen vaststellen of de klachten voortvloeien uit de ramp.

De problemen met de auto-immuunziekten staan volgens commissielid en arts Oudkerk geheel los van de bloedziekte die onlangs bij slachtoffer Dirk van Os is vastgesteld door de Amerikaanse professor Nicolsen.

Vandaag verschijnt voor de commissie prof.dr. J. Weening die meer bekend zal maken over de mensen met auto-immuunziekten. Hij adviseerde naar aanleiding van de eerste twee auto-immuungevallen in oktober vorig jaar een bloedonderzoek te laten doen bij bewoners en hulpverleners met klachten die mogelijk voortvloeien uit de Bijlmerramp.

AMC wil niet
Het AMC heeft toen besloten dit advies naast zich neer te leggen omdat veel mensen al onder behandeling van een arts waren. Inspecteur Plokker stelde gisteren dat minister Borst (Volksgezondheid) inmiddels heeft besloten in het nieuwe medisch onderzoek extra goed te laten letten op auto-immuunziekten, ook al voelt het AMC er nog steeds niks voor.

Plokker erkende verder dat de ministeries van VROM en van Verkeer Kamervragen over gezondheidsproblemen onjuist hebben beantwoord zonder raadpleging van Volksgezondheid.

Uranium verzwegen
Hoofdinspecteur milieuhygiëne Pieter Verkerk van VROM verbaasde de enquêtecommissie hogelijk met de bekentenis dat zijn collega's al snel na de ramp wisten van de vondst van verarmd uranium in hangar-8 op Schiphol, maar onderling besloten dit niet te melden aan hun toenmalige minister Hans Alders.

Verkerk die zelf ook pas veel later werd ingelicht, steunde zijn collega's en verklaarde dat zij de informatie niet hadden doorgegeven omdat er volgens hen sprake was van "een verwaarloosbaar risico."

Saillant detail is dat commissievoorzitter Theo Meijer voordat hij Kamerlid werd als milieu-inspecteur in Brabant een ondergeschikte was van Verkerk. De hoofdinspecteur erkende na aandringen van de commissie dat zijn dienst veel te weinig heeft gedaan aan de verarmd uranium-kwestie.

Hoogleraar psychiatrie Gersons van de Universiteit van Amsterdam verklaarde dat een kwart van de Bijlmerinwoners lijdt aan posttraumatische stressstoornis (PTSS) wat leidt tot slapeloosheid, vermoeidheid en concentratieproblemen. Alleen dat laatste is niet helemaal te genezen. Het AMC leidt momenteel extra mensen op om de toeloop van patiënten met klachten te behandelen.

Stralingsdeskundige A. Keverling Buisman van Energie Centrum Nederland stelde dat mensen die in hangar-8 hebben gewerkt en stof van verarmd uranium hebben ingeademd "verwaarloosbare gezondheidsrisico's" hebben gelopen die vergelijkbaar zijn met het roken van ongeveer één sigaret. Commissieleden zeiden na afloop dat hier niet te veel conclusies aan verbonden mogen worden.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.