&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
5 maart 1999

 


[FBTO verzekeringen]
[CMG]
[Netaspect]
[Deloitte & Touche]
[World OnLine]

Ambtenaren durven misstanden
vaak niet te melden

Van onze economische redactie - ZOETERMEER, vrijdag

Zeker een op de tien ambtenaren houdt regelmatig gevoelige informatie 'onder de pet'. Dit gebeurt in de meeste gevallen uit wantrouwen jegens de directe chef en uit angst voor eventuele strafmaatregelen. Dat blijkt uit een onderzoek van AbvaKabo FNV onder 500 gemeente- en rijksambtenaren.

De AbvaKabo is geschokt over de uitkomst. "Die cijfers zijn absurd hoog", vindt Abvakabo FNV-voorzitter C. Vrins. "Er is iets goed mis tussen ambtenaren en het politieke bestuur. In de loop der jaren is de communicatie tussen ambtenaren en politici gaan haperen."

Info-dilemma
De vakbond kwam tot het onderzoek omdat zich steeds vaker ambtenaren meldden met een zogenoemd 'info-dilemma'. De recente perikelen bij het RIVM en de Bijlmerramp-enquête brachten de bond ertoe snel een onderzoek hiernaar te doen. Bij beide affaires is het optreden van ambtenaren in het geding.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 40 procent van de ondervraagden er geen vertrouwen in heeft dat de gang van zaken met het achterhouden van informatie wordt opgelost. Een op de vijf ambtenaren geeft aan jaarlijks een of meerdere keren per jaar voor een 'loyaliteitsdilemma' te staan. Moet ik een misstand aan de kaak stellen of niet, is dan de meest gestelde vraag, aldus het onderzoek.

De top vijf van misstanden die ambtenaren tegenkomen is: onjuiste afwikkeling van procedures (22%), vriendjespolitiek (21%), achterhouden van gevoelige informatie voor het publiek (12,6%) en voor verantwoordelijke politici (10,2%). Daarnaast wordt er door ambtenaren onjuiste informatie aan publiek en politici verstrekt (respectievelijk 8% en 8,6%).

De AbvaKabo wil op korte termijn afspraken maken met minister Peper (Binnenlandse Zaken). "Die afspraken moeten leiden tot meer mogelijkheden voor openheid en een betere bescherming voor deze ambtenaren", zegt bestuurster N. Altenburg. De bond denkt aan het instellen van een onafhankelijk meldpunt, zoals de Nationale Ombudsman. "De Ombudsman is een geëigend orgaan. Het staat op afstand van de overheid, is door de Tweede Kamer in het leven geroepen en heeft zijn sporen verdiend", zegt Vrins.

Woordvoerder F. Wassenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat de meeste ministeries "al een vertrouwensman hebben aangesteld, die goed functioneert". Hij wijst er verder op dat minister Peper eind vorig jaar aan de Tweede Kamer een brief heeft geschreven met voorstellen voor betere integriteitsregels.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.