&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
12 februari 1999

 


[Prive Roddelbox]
[Autosite]
[ABN AMRO]

Alkmaar smacht naar
striptease Mike Obiku

door Sieb Oostindie - ALKMAAR, vrijdag

Het voetbalveld van AZ heeft momenteel meer weg van een poolvlakte en dat zint Mike Obiku niet. De Nigeriaan maakt zondag in Alkmaar zijn opwachting tegen Feyenoord, de club waar hij onder Willem van Hanegem een enorme populariteit genoot. "Maar hier kan de kerstman beter uit de voeten", ziet de 30-jarige lachebek weinig perspectief voor een normale voetbalwedstrijd. Het sneeuwdek is meer geëigend voor skiën, langlauf en sleetjerijden. Met man en macht wordt daarom geprobeerd om de witte massa te verwijderen en dat is maar goed ook, vindt The King. Hij moet groen gras onder zijn voeten voelen. Getraind heeft Iron Mike weliswaar wel in winterse omstandigheden, maar bij een serieuze aangelegenheid als een heuse wedstrijd, daar komt een Afrikaan als hij toch onmogelijk uit de voeten.

Na omzwervingen op Mallorca en in Japan (Avispa Fukuoka) keerde Mike Obiku deze winter terug in Nederland. Hij is weer een beetje thuis. Zijn Kameroense vrouw komt namelijk uit Rotterdam en Feyenoord, daar heeft hij toch de meeste tijd van zijn loopbaan doorgebracht. Bovendien bezit Obiku nog een huis in Rhoon. "Wat dat betreft ben ik te vroeg teruggekomen. Het huis is namelijk verhuurd en mijn vrouw en kind zitten nu op een appartement in Rotterdam."

Mike Obiku helpt een handje met sneeuwruimen in de Alkmaarder Hout, waar het publiek naar zijn bekende striptease hunkert.

FOTO: GLENN WASSENBERGH.

Dat brengt iets tegenstrijdigs met zich mee. Ondanks de eeuwige glimlach op zijn gelaat benadert Obiku zijn broodwinning serieus en daarom heeft hij besloten om elke middag uit Alkmaar op en neer naar zijn gezin te rijden om dan 's nachts in een hotel te Heiloo te overnachten. "Uit respect voor mijn werk. Ik wil niet moe op de training opdraven en heb ook geen zin om met zwakke smoesjes bij Van Hanegem aan te komen als ik eens te laat kom. Natuurlijk, ik ben veranderd. Toen ik in 1992 naar Feyenoord kwam, was ik vrijgezel, gek, vrij en kon ik gaan gokken als ik dat wou. Nu ben ik familieman, al betekent dat niet dat er een einde gekomen is aan mijn opwindende leven. Het is wel heel anders. Vanaf de eerste dag doe ik alles samen met mijn vrouw en kind. Bevalt iets niet, dan waren en zijn we met zijn drieën ook zo weg. Maar juist nu we met de familie weer terug zijn op het oude nest, leven we ver weg van elkaar. Dat is de eerste keer en dat is natuurlijk best een vreemde gewaarwording."

Nog geen maand geleden kreeg zijn manager Ger Lagendijk de ene aanbieding na de andere. Toen AZ belde en hij een hereniging met Willem van Hanegem kon realiseren, was het voor Obiku snel duidelijk. "Twee uur later vroeg ik het programma van de club op. Ik was nog heengegaan als ik geen enkele kans had gehad om te spelen, want ik wilde naar Van Hanegem toe. Ik had hem nog duizenden dingen te vragen. Die man fascineert me, hij is een legende die geen enkel spoor van arrogantie vertoont. Ik ben de hele wereld rondgeweest, Willem is als voetballer altijd in Nederland gebleven. Mensen groeien en veranderen, maar Van Hanegem is altijd precies hetzelfde gebleven. Ik vraag me af hoe dat kan. Zulke zaken interesseren me, ik heb het in mijn leven echt niet alleen over voetbal."

De voetbalsport heeft het hem wel mogelijk gemaakt, dat realiseert Obiku zich als geen ander. Cyprus, Nederland, Zweden (Helsingborg), Spanje, Japan; alles had zijn bekoring. "Het mooiste was, dat ik er kòn zijn. Vrienden maken, contact houden, levenservaring opdoen." Zoals met Jorien van den Herik, de president van Feyenoord die hij uit zijn jongste profjaren al kende van Cyprus. "Wilde ik weten hoe zo'n succesvol zakenman in zijn jeugd was geweest. Zo heeft iedereen zo zijn dingen die hem bezighouden. Ik wilde ook dingen kopen, hebben, doen."

Daar kwam ook de droomwens vandaan om een tankstation naar hem vernoemd te zien. Het werd nog bewaarheid ook in Rotterdam. "Was voor mij een heel serieuze zaak. Een bevestiging, dat ik goed bezig was. Ik ben nu eenmaal niet van hier, maar diep uit de jungle van Afrika." Daarom neemt hij jeugdvrienden, die tegenwoordig in Londen wonen, ook mee langs de pomp. "Het is 45 minuten vliegen, maar ze kennen de impact van het Nederlandse voetbal voor geen meter. Zitten er 50.000 man in de Kuip je naam te schreeuwen, dan komt het wel over. Weten ze wat je drijft. Dan rij ik ook langs de Obiku-pomp en zeg: "Kijk eens, zie je dat? Daar hang ik aan de gevel."

Nu moet Obiku het weer gaan waarmaken in Alkmaar. Een nieuwe uitdaging, maar hij is wat dat betreft altijd zelfverzekerd. "Als de mensen mij niet kennen, is dat hun probleem. Op Cyprus werd ik al gewaardeerd. Ik ken mezelf en verlies dat beeld niet, want het kan niet veranderd worden." Ook al moest hij het op Cyprus en in Japan voorin allemaal maar in zijn eentje uitzoeken, trainer Van Hanegem ziet hem alweer groeien als teamspeler. Daarom is het de hoogste tijd voor de bekende striptease, zijn handelsmerk uit de Kuip waar nu ook Alkmaar zo naar verlangt. "Ik koester de gedachte dat dat inderdaad weer gebeurt", zegt Obiku. "Alleen is het er nu niet zo'n weer voor. Ik denk dat ik alvast maar wat ga oefenen in de keuken."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.