&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
12 februari 1999

 


[ABN AMRO]
[Autosite]
[Prive Roddelbox]

Barcelona voor krachtproef
tegen aartsrivaal Real Madrid

door Gerrit Jan Hoek - BARCELONA, vrijdag

Guus Hiddink en Louis van Gaal hadden zich een gunstiger scenario kunnen voorstellen om zich op de kraker tussen Barcelona-Real Madrid voor te bereiden. Met een incomplete selectie konden de beide Hollandse coaches in Spaanse dienst de afgelopen week nauwelijks een fatsoenlijke training afwerken. Hiddink miste Seedorf, Jarni, Mijatovic en Suker wegens interlandverplichtingen. Van Gaal vloog hoogstpersoonlijk naar Parijs om als een chaperonne meteen na afloop van Portugal-Nederland zijn zes internationals Cocu, Kluivert, Zenden, Frank en Ronald de Boer en Figo per privé-jet naar Barcelona terug te vliegen voor de eerste serieuze ochtendtraining van de week.

Het ongerief was des te groter omdat er voor beide trainers veel op het spel staat. Barcelona slaat bij winst een gat van zes punten met de aartsrivaal uit Madrid en kan daarmee de basis leggen voor de prolongatie van de landstitel. Want clubs als Valencia, Mallorca en Celta mogen de race met Barça tot dusverre aardig bijhouden, het valt maar te bezien of zij aan het slot van de lange competitie bestand zijn tegen de druk. Voor Van Gaal zou winst bovendien een kleine persoonlijke triomf betekenen. Met de achtste zege op rij zou Van Gaal, die amper zes weken geleden nog balanceerde op de rand van het ontslag, het record van Cruyff breken, die ooit met zijn Dream Team tot zeven aaneengesloten victories kwam.

• Louis van Gaal ontfermde zich na afloop van de interland Nederland-Portugal onmiddellijk over zijn manschappen Kluivert, Frank de Boer, Cocu, Figo en Zenden (v.l.n.r.).

FOTO: HANS VAN TILBURG.

Maar voor Hiddink is winst zo mogelijk nog crucialer. En niet alleen omdat de Koninklijke daarmee een negatieve reeks van slechts twee gelijke spelen in de laatste vijftien jaar zou doorbreken. De laatste zege van Real in het Camp Nou dateert alweer uit het seizoen 1983-1984 (1-2). Net als zijn voorganger Heynckes overkwam, die het hoofd niet wist te redden ondanks het binnenhalen van de achtste Europacup, heeft het winnen van de wereldbeker Hiddink weinig zekerheid op continuïteit gegeven. De voormalige bondscoach ligt onder een hevig spervuur van spelers, publiek, pers en bestuur, die hem een gebrek aan harde hand, tactisch vernuft en een haperend spelconcept dat weinig spectaculair voetbal oplevert, verwijten. Tot twee keer toe wist Hiddink de laatste weken ternauwernood aan een voortijdig vertrek te ontsnappen. Eerst streek voorzitter Sanz de hand over het hart nadat hij gedreigd had zijn coach na een onschuldig verhaal in een Nederlandse krant "binnen vijf minuten op straat te zetten". En afgelopen zondag redde Raul zijn trainer door in blessuretijd een blamerend gelijkspel tegen Valladolid te voorkomen (3-2). Een overwinning in het Camp Nou zou Real niet alleen naast Barça brengen, maar bovendien voor de positie van Hiddink een welkome opsteker betekenen.

Maar ondanks alle belangen die op het spel staan is en de passie die de kraker traditioneel losmaakt, is het sportieve element van de klassieker volledig naar het tweede plan gedreven. Want voor het eerst in de historie zal de topper bijna een intieme aangelegenheid zijn. Want duizenden liefhebbers en zelfs socios moeten het dit keer zonder kaartje stellen. De renovatie van het Camp Nou kreeg vorige week zijn beslag met de vervanging van alle staanplaatsen door zitplaatsen, conform de eisen van de UEFA. Daardoor is de capaciteit van het stadion gereduceerd van 115.000 plaatsen tot slechts 98.000. Daarvan worden er ruim 93.000 permanent bezet door seizoenkaarthouders, terwijl het bestuur de resterende 5000 plaatsen grotendeels heeft toegewezen aan socio's zonder seizoenkaart. Het gevolg: voor het eerst in de historie bleven de loketten gesloten en kwam er geen enkele entreekaart op de vrije markt. Het bestuur moest ook schipperen met de invitaties. Ieder bestuurslid en iedere speler kreeg slechts twee vrijkaartjes toegewezen voor familie en vrienden. Zelfs de supportersverenigingen moesten zich met twee kaartjes per vereniging tevreden stellen.

Maar ook het surrogaat van de tv biedt dit keer geen soelaas. Ondanks hevige politieke druk verdwijnt de meest spraakmakende wedstrijd van het seizoen dit keer achter de decoder. De houder van de tv-rechten, Audiovisual Sport, weigerde de wedstrijd op het open net te vertonen. Dat kon gebeuren op grond van een afspraak met de zes regionale zenders van de Forta, die tot dan het alleenvertoningsrecht hadden gehad. Van de twee topduels in het lopende seizoen zou er eentje op het open net komen, de eerste confrontatie in september vorig jaar. Maar de betaal-tv van Canal Satelite Digital zou de rechten voor de return krijgen, waarvoor de abonnees ƒ24 zouden moeten neertellen om de beelden van Barça-Real te kunnen zien. De Raad voor Sportuitzendingen liet de mogelijkheid voorbijgaan om de wedstrijd tot een duel van "openbaar belang" te verklaren en Audiovisual Sport te verplichten om de topper op het open net uit te zenden. Zelfs het bod van de regionale zenders om de rechten voor f6 miljoen te kopen stuitte af op de weigering van Canal Satelite Digital, dat het krankzinnige bedrag van ƒ24 miljoen eiste. Behoudens de 400.000 abonnees van de pay per view-zender zit er voor de doorsnee liefhebber dus niets anders op dan zondag weer een paar decennia terug in de tijd te gaan en zijn toevlucht te nemen tot het medium van de jaren vijftig bij uitstek: de radio.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.