&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
12 februari 1999

 


[Autosite]
[ABN AMRO]
[Prive Roddelbox]

Hendriks zet lijn
Oltmans voort

Van onze speciale verslaggever - BUNNIK, vrijdag

Sinds 1986, toen hij zich aanmeldde voor de cursus coach-B, droomde Maurits Hendriks er van ooit trainer te worden van de beste hockeyploeg ter wereld. Gisteren ging na dertien jaar de droom van de 38-jarige Amsterdammer officieel in vervulling. Tot 1 januari 2002 is voormalig assistent-trainer Hendriks hoofdcoach van het Nederlands elftal. Hij volgt in die hoedanigheid Roelant Oltmans op, die aan het einde van het vorig jaar in dienst trad van betaald-voetbalclub NAC.

De man die bezig is aan zijn vierde en laatste seizoen als clubcoach van HGC weet wat er van hem verwacht wordt aan het roer van de regerend olympisch- en wereldkampioen. "Het Nederlands elftal heeft in het verleden altijd een golfbeweging gekend waar het prestaties betreft. Op successen volgden steevast mindere periodes. Het is aan mij om dit stramien te doorbreken", zo liet hij gisteren bij de officiële presentatie op het bondsbureau weten.

Blij en trots zei hij te zijn dat de KNHB het aandurft met hem in zee te gaan. Dat hij eerder als assistent fungeerde ervaart hij niet als een nadeel. "Ik denk dat het eerder in mijn voordeel spreekt. Als ik de successen niet van zo dicht bij mee had gemaakt en als betrekkelijke nieuwkomer van start zou gaan, weet ik niet of ik op dit aanbod had durven ingaan."

"Ik zal de professionele aanpak van Oltmans continueren", zo beloofde Hendriks. Veel keus heeft hij naar eigen zeggen niet. "We moeten door gaan in de situatie van permanente zelfevaluatie. In het internationale hockey geldt het niveau van het Nederlands elftal als standaard. Als tegenstanders daar aangekomen zijn, moeten wij alweer een aantal stappen verder zijn, op weg naar een hoger niveau. Alleen op die manier kunnen we de concurrentie voorblijven."

"De strafcorner wordt bijvoorbeeld nog een stukje belangrijker", lichtte Hendriks, een van de architecten achter de succesvolle sleeppushes van Bram Lomans, alvast een tipje van de sluier op. "Tegenstanders weten zich daar door middel van video-analyses steeds vaker tegen te wapenen. Daarom is het belangrijk dat we ook over een goede geslagen corner beschikken. Met Remco van Wijk zijn we daar al voorzichtig mee bezig."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.