&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
12 februari 1999

 


[Prive Roddelbox]
[ABN AMRO]
[Autosite]

Henk Kraaijenhof in
nopjes met uitvinding

Van onze Telesportredactie - AMSTELVEEN, vrijdag

Het toestel ziet er eenvoudig uit, als een leuk, onschuldig stuk speelgoed met felle kleuren. De sprinters Miquel Janssen en Troy Douglas lachen als ze het nieuwe apparaat in het Amstelveense sportcentrum zien staan. Is dit nou alles? Volgens hun trainer Henk Kraaijenhof is het 'vibratie-apparaat' echter een absolute sensatie.

Een wondermiddel is het niet, net niet. Wel is het al 'legale doping' genoemd, waar onder andere de Italiaanse boksers en wielrenners reeds dankbaar gebruik van maken. Kraaijenhof: "De voordelen zijn dan ook gigantisch. En nadelen? Die zijn er nauwelijks, behalve dan dat het apparaat duur is en ontzettend zwaar."

Sprinter Miquel Janssen (midden) neemt, onder toeziend oog van Henk Kraaijenhof (links) en Troy Douglas, het 'vibrator-apparaat' in gebruik

FOTO: RICHARD MOUW

Na de eerste oefeningen op 'Galileo 2000', zoals de testversie wordt genoemd, zijn ook Douglas en Janssen (die vanavond een 60 meter in Bielefeld loopt) overtuigd. Eenmaal in werking brengt het apparaat met een hoge, instelbare, frequentie trillingen (maximaal dertig per seconde) voort, waardoor onder andere de spierkracht van de atleet wordt verbeterd. Volgens wetenschappelijke onderzoeken staat tien minuten vibratie-training gelijk aan '150 kniebuigingen met driemaal het lichaamsgewicht, twee keer per week en gedurende vijf weken' en het resultaat van tien dagen van tien minuten vibratie-training valt te vergelijken met '200 hordensprongen over zestig centimeter, twee keer per week en gedurende twaalf maanden'.

"Het apparaat is ideaal voor aanvullende training. Het verhoogt niet alleen de kracht, maar ook de hoeveelheid testosteron en HGH (groeihormoon) in het lichaam gaat omhoog. Bovendien is het weinig blessuregevoelig", aldus Kraaijenhof, die het toestel in bruikleen heeft van Carmelo Bosco. Deze Italiaanse inspanningsfysioloog heeft het ruim honderd kilogram wegende 'vibratie-apparaat' ontwikkeld. Eind deze maand vertrekken beiden naar Estland om verder onderzoek te doen naar de trainingseffecten van het apparaat. Kraaijenhof: "Maar we weten nu al genoeg om te weten dat het goed is."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.