&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
12 februari 1999

 


[Autosite]
[Beurstip]
[V & L informatica]

"Videorecorders illegaal
door uitspraak EP"

AMSTERDAM, vrijdag

Niet alleen cd-branders, maar ook videorecorders, mini-disks en cassetterecorders worden illegale producten als de wensen van het Europarlement over het kopiëren van werk van artiesten wettelijk worden vastgelegd. Dit stelt Philips, die de uitspraak van het parlement 'ongebalanceerd' noemt. De muziekbranche reageert juist heel enthousiast.

Het Europees parlement schaarde zich woensdag achter aanscherping van het auteursrecht. De uitpraak was een reactie op een oproep van vierhonderd artiesten die eisen dat hun werk, onder meer op internet, beter beschermd wordt.

"Dit gaat veel te ver", zegt een woordvoerster van Philips. "Als dit wordt aangenomen, dan zijn wij allemaal illegaal bezig op het moment dat wij onze videorecorder gebruiken." Zij meent dat door het verbod op het thuiskopiëren ook het opnemen van tv-programma's niet meer zou mogen. Een standpunt dat wordt gedeeld door de Europese consumentenorganisatie BEUC. "Deze richtlijn maakt consumenten criminelen in eigen huis", aldus de BEUC.

Philips kan nog niet zeggen wat de gevolgen zijn voor de productie van de cd-branders, waarmee de muziekschijfjes op de computer eenvoudig kunnen worden verveelvoudigd.

De muziekindustrie reageert opgetogen. "Wij zijn heel erg blij", zegt een woordvoerster van de NVPI, de Nederlandse brancheorganisatie voor de platenmaatschappijen. "Een digitaal tijdperk vraagt om digitale wetgeving, dat heeft het parlement nu erkend."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.