&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
12 februari 1999

 


[V & L informatica]
[Beurstip]
[Autosite]

NVV wil opschorting van
de herstructureringswet

Van een onzer verslaggeefsters - DEN HAAG, vrijdag

Om varkenshouders, hun adviseurs en hun financiers niet langer in onzekerheid te houden, moet de Wet Herstructurering Varkenshouderij worden opgeschort. De wet is niet de juiste manier om het mestoverschot in Nederland op te lossen. De 14 miljoen kilo fosfaat die de minister van Landbouw met de inkrimpingswet uit de markt wil halen, is gebaseerd op verkeerde cijfers.

De Tweede Kamer is daarover door de minister van Landbouw verkeerd voorgelicht. De herstructureringswet moet buiten werking worden gesteld, en de boeren dienen schadevergoeding te krijgen voor de hen afgenomen rechten.

Dit is kort gezegd het betoog dat de advocaten Lever en Evers gisteren namens de Nederlandse Vakbond Vakhouders (NVV) voor de Haagse rechtbank hielden in het kort geding dat zij hadden aangespannen tegen de Nederlandse Staat. Het kort geding is de zoveelste aflevering in de juridische dans rondom de omstreden herstructureringswet, die beoogt de varkensstapel met minstens 20% te verminderen.

Volgens Mr. Van den Tweel, die namens de Staat optrad, kan de kort geding rechter alleen een wet buiten werking verklaren als er sprake van is dat die wet "onmiskenbaar onverbindend" is. Dat is volgens Van den Tweel hier niet het geval.

Ook is de noodzaak om 14 miljoen kilo fosfaat uit de markt te halen om het mestoverschot terug te dringen "onverminderd aanwezig." Van den Tweel benadrukte dat boerenorganisatie LTO-Nederland ook tegen opschorten van de wet is, omdat er anders chaotische toestanden zouden ontstaan. Volgens Mr. Lever komt dat echter doordat LTO oudere leden heeft, voor wie afbouwen van het bedrijf minder problematisch zou zijn dan voor de leden van de NVV die "gemiddeld 40 jaar oud zijn en de toekomst hebben."

Volgens Van den Tweel is de mestreductie nodig omdat er ernstige tegenvallers zijn in de afzet van de mest. Volgens de advocaten van de NVV worden de mestproblemen in de rundveehouderij en pluimveehouderij nu afgewenteld op de varkenshouders. Zij betoogden dat de mestuitstoot in de varkenshouderij juist veel sterker afneemt dan in officiële notities het geval is.

Op de vraag van de rechter wat er gebeurt als zij de wet opschort, moesten de advocaten het antwoord schuldig blijven. "Dat is aan de Staat. Als de Staat een wet uitvoert die juridisch niet deugt, moet zij op de blaren zitten", aldus Mr. Evers. "De NVV is niet tegen herstructurering, maar tegen de manier waarop. De generieke korting klopt gewoon niet."

Na de invoering van de wet op 1 september vorig jaar spande de NVV ook al een kort geding aan tegen de Staat waarin om opschorting van de wet werd gevraagd. Rechter Mr. Dil-Stork oordeelde toen dat opschorting niet nodig was omdat er op korte termijn een uitspraak in de bodemprocedure die de NVV ook had aangespannen, zou liggen. Een tussenvonnis in deze procedure op 23 december stelt dat de minister van Landbouw de wet beter moet onderbouwen. Met andere woorden, hij moet kunnen aantonen dat voor vermindering van het mestoverschot van 14 miljoen kilo fosfaat inkrimping van de varkensstapel noodzakelijk is. Verder stelt de rechter onomwonden vast dat de boeren een schadevergoeding moeten krijgen voor de hun afgenomen rechten.

Hoewel minister Apotheker (Landbouw) in eerste instantie verklaart dat hij makkelijk kan aantonen dat de 14 miljoen kilo reductie echt nodig is, gaat hij enkele weken later toch in hoger beroep tegen het tussenvonnis. Voor de NVV reden om nogmaals de gang naar de rechter te maken en te vragen of de wet alsnog kan worden opgeschort.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.