&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
12 februari 1999

 


[Beurstip]
[V & L informatica]
[Autosite]

Cor overweegt een tweede
procedure tegen Nuts Ohra

Van een onzer verslaggeefsters - AMSTERDAM, vrijdag

De veelgeplaagde verzekeraar Nuts Ohra krijgt mogelijk nog een procedure bij de Ondernemingskamer aan de broek. De centrale ondernemingsraad (cor) van Nuts Ohra overweegt de directie opnieuw voor de rechter te slepen omdat de raad in oktober '98 niet is gekend in het onder curatele stellen van de bestuurders van zowel Nuts als Ohra.

Dat bleek gisteren na afloop van de mondelinge behandeling van de procedure die de cor in januari heeft aangespannen bij de Ondernemingskamer. Die zaak is bedoeld om de overname van het tussenpersonenbedrijf Noorderkroon tegen te houden.

Zoals deze krant twee weken geleden al meldde, zijn in oktober vorig jaar de besturen van de werkmaatschappijen Nuts en Ohra feitelijk onder curatele gesteld door topman Dan Huesmann van Nuts Ohra. Zij moeten voortaan voor vrijwel alle beslissingen toestemming vragen aan Huesmann en zijn mede-bestuurders in de holding.

"Er is ons geen advies gevraagd over het ernstig beperken van de bevoegdheden van de bestuurders en dat had wel gemoeten volgens de wet", stelde cor-voorzitter R.G.C. de Groot gisteren. "We overwegen daarvoor naar de Ondernemingskamer te gaan."

Het zou de zoveelste procedure zijn tegen het verzekeringsconcern. Deze week stond Nuts Ohra al drie keer voor de rechter; maandag ging het om een arbeidsconflict met directeur P. Poen van dochter General Accident, dinsdag om de Nuts-directeuren Boekestein en Buitenhuis en gisteren over de overname van Noorderkroon.

De bezwaren van de cor tegen die aankoop draaien vooral om de financiële positie van Nuts Ohra, die te slecht zou zijn om een overname van rond de ƒ135 miljoen te doen. Volgens de cor heeft Nuts Ohra in '97 geen ƒ63 miljoen winst gemaakt zoals is gerapporteerd, maar kwam er in werkelijkheid een verlies van ƒ60 miljoen uit de bus.

Uit interne stukken die in het bezit zijn van deze krant, blijkt dat het geschoonde nettoresultaat over '97 voor Nuts Ohra als geheel op ƒ29,9 miljoen negatief is uitgekomen. Het verschil tussen het gerapporteerde en het geschoonde resultaat zit vooral in een stelselwijziging, die ruim ƒ30 miljoen extra winst opleverde, en de vrijval van een groot aantal voorzieningen. Die waren per saldo goed voor een plus van ƒ47 miljoen.

Volgens de cor zijn de operationele cijfers later opnieuw bijgesteld. "In de loop van '98 kwamen er nog meer tegenvallers boven water uit '97", aldus cor-advocaat mr. J.J.M. van Mierlo. "Daarmee kom je op een verlies van ƒ60 miljoen." Volgens De Groot is er in '97 "in extreme mate aan window dressing (het oppoetsen van cijfers, red.) gedaan".

Bestuurslid A.A. Kullberg van Nuts Ohra houdt vol dat de getoonde jaarcijfers correct zijn. Hij beaamt wel dat er vorig jaar nog tegenvallers uit '97 bij Nuts waren opgedoken. Het totale concern zal daarom over '98 "licht negatief" uitkomen, aldus Kullberg.

Volgens een intern stuk lijdt Nuts Ohra over '98 een verlies van ƒ25 miljoen. Maar dat cijfer zou opnieuw worden geflatteerd door circa ƒ90 miljoen aan boekwinsten en vrijvallende voorzieningen. Het operationele verlies zou ƒ115 miljoen bedragen.

Volgens de cor wordt de financiële positie van Nuts Ohra alleen maar slechter als Noorderkroon wordt overgenomen. De raad vreest een miskoop. Noorderkroon haalt veel provisie binnen door telefonische verkoop, maar die methode wordt wettelijk aan banden gelegd.

Bovendien denkt de cor dat Noorderkroon klanten zal verliezen omdat de tussenpersoon zijn onafhankelijkheid verliest door de aansluiting bij Nuts Ohra. In de adviesaanvraag aan de cor staat dat Noorderkroon 50 tot 70% van zijn zaken bij Nuts Ohra moet gaan onderbrengen. De rechters toonden zich daardoor geschokt. "Als je die opdracht krijgt, is onafhankelijkheid slechts schijn", concludeerde president mr. J.H.M. Willems van de Ondernemingskamer.

Uitspraak: 4 maart.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.