&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
12 februari 1999

 


[V & L informatica]
[Beurstip]
[Autosite]

Amerikanen helpen Philips

AMSTERDAM, vrijdag

Ondanks een fors lager resultaat wist elektronicaconcern Philips gisteren de vloer van de Amsterdamse effectenbeurs met een kleine winst te verlaten. Koninklijke Olie, de andere gigant die gisteren met teleurstellende cijfers naar buiten kwam, verloor wel terrein. Het Damrak wist zich op de vleugels van een hoger openend Wall Street enigszins te herstellen van de eerder deze week opgelopen averij. De AEX-index won 5,58 punten op 518,07.

Philips heeft het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening in 1998 ruimschoots zien halveren tot ƒ1,2 miljard; een bedrag aan de onderkant van de verwachtingen. De nettowinst daarentegen schoot omhoog met ƒ5,7 miljard naar ƒ13,3 miljard. Optiehandelaar Sem van Berkel noemde de Philips-cijfers gisteren "een puzzeltocht". "Het afgelopen jaar heeft Philips dusdanig veel bedrijven en onderdelen afgestoten, dat vergelijken weinig zinvol is."

Een analist zei gisteren te verwachten dat het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening over heel 1999 13% hoger zal uitvallen dan in 1998. "Maar desondanks kan de winst in het eerste halfjaar 25% lager uitvallen dan in dezelfde periode van van 1998. Domweg omdat Philips vorig jaar een hele goede eerste helft had, en een hele slechte tweede helft. Dat zorgt voor een vertekening." Ook Philips zelf waarschuwde gisteren voor twee moeilijke eerste kwartalen.

"In de Verenigde Staten hebben ze het bovenstaande verhaal goed begrepen", aldus de analist. "Die hadden hun huiswerk gedaan." 's Morgens stond het aandeel onder druk door verkopers in Europa, en zakte de koers ruim drie euro naar EUR59,80. Later op de dag sloegen de Amerikanen aan het kopen, waardoor het fonds een hoogtepunt van EUR64,20 wist te bereiken. Uiteindelijk sloot Philips op EUR63,05, een winstje van vijftien eurocent ten opzichte van het slot van woensdag.

De vooral door de verkoop van Polygram zeer sterke kaspositie van Philips biedt volop groeikansen, zo stelde een handelaar gisteren. "Ze kunnen het besteden door internetgerelateerde bedrijven te kopen. Aan de andere kant kan een wegzakkende economie voor een forse tegenvaller zorgen. Het blijft natuurlijk een cyclisch aandeel."

Opvallend genoeg viel de omzet in Philips met 3,6 miljoen stuks (dubbelgeteld) zwaar tegen. "Het bedrijf is minder belangrijk dan ze zelf graag zou willen", sneerde een commissionair. "Vroeger was het op de beurs een echte drive. Ik denk dat veel beleggers zijn teleurgesteld over de manier van communiceren. Bij iedere nieuwe topman wordt gezegd: nu gaat het goed, en vervolgens wordt de man weer afgebrand."

Ook in Koninklijke Olie was gisteren geen spectaculaire omzet te melden. De koers zakte met één euro naar EUR38,55, nadat het concern een daling van de nettowinst met liefst 95% meldde. Overigens is een groot deel van de daling toe te schrijven aan bijzondere lasten in verband met de herstructurering van het mammoetconcern. "Het ligt gewoon aan de slechte olieprijs", verzuchtte een commisionair. "Wat moet meneer Van den Bergh daar nou over vertellen?" Volgens een collega "blijft Shell hangen op het dividendrendement. Dat legt een bodem in de koers".

Over een goede omzet in het aandeel ING hadden handelaren niet te klagen en dat terwijl de bank gisteren geen nieuws had te melden. Mogelijk liepen beleggers vooruit op een stevige ingreep bij zorgenkind ING Barings. Gisteren vergaderde de raad van commissarissen; vandaag zullen nadere mededelingen over een nieuwe Barings-strategie worden gedaan. Het aandeel ING behoorde met een koerssprong van ruim 4% naar EUR50 tot de sterkste stijgers op het Damrak.

TNT Post Groep (+EUR1,65 op EUR30,40) en Buhrmann (+EUR0,70 op EUR16) presteerden nog beter. De winsttoename die het laatstgenoemde bedrijf woensdag bekendmaakte heeft het vertrouwen verder hersteld. Op die dag bleef het aandeel al overeind op een negatieve beurs; gisteren versloeg het aandeel met een stijging van ruim meer dan 4% de index met gemak.

Ook KPN was een opvallende stijger. Het aandeel sloot ruim 4% hoger op EUR42. Volgens handelaren werden beleggers geïnspireerd door goede cijfers van British Telecom. De grootste relatieve winnaars waren echter te vinden op de Midkap- en de 'babymarkt' NMAX. Zo won Hunter Douglas meer dan 10% op EUR25,90, en software-installateur Magnus na een koopadvies van ABN Amro bijna 12% op EUR7,65.

Het Veldhovense bedrijf Simac liet gisteren de meest spectaculaire koersontwikkeling zien zij het een weinig rooskleurige. De industriële elektronica-onderneming kwam woensdag, uitgerekend ruim twee maanden na de uitgifte van nieuwe aandelen, met een winstwaarschuwing: de eerder voorspelde groei van 30 tot 40% zal uitblijven. De algemeen directeur zou nog maar enkele dagen op de hoogte zijn van de problemen in Duitsland en Engeland.

Beleggers namen, getuige de voor dit fonds enorme omzet van 1,7 miljoen aandelen, massaal afscheid van Simac. Het aandeel daalde tot EUR8,50, terwijl een dag eerder nog EUR15,65 op het koersenbord prijkte. Terecht, meende een handelaar. "Eerste een nieuwe emissie doen, en dan ineens een slecht resultaat afkondigen. Dan klopt je organisatie niet."

Marijn Jongsma






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.