&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
12 februari 1999

 


[Autosite]

Contactgroep ruziet over
NAVO in Kosovo

door Guido van de Kreeke - RAMBOUILLET, vrijdag

De Contactgroep, die moet proberen de Serviërs en de etnische Albanezen op één lijn proberen te krijgen om een akkoord tot stand te brengen over Kosovo, heeft is binnen eigen gelederen verdeeld over hoe dat moet gebeuren. Frankrijk en Rusland staan lijnrecht tegenover de Verenigde Staten wanneer het erom gaat de NAVO als ultiem pressiemiddel in te zetten.

De Russen reageerden gisteren woedend op het dreigement van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, die voor de Franse televisie ronduit verklaarde dat Servische doelen zullen worden geraakt wanneer de Serviërs het overleg in het Franse kasteel Rambouillet laten mislukken. Ook de delegatie van de etnische Albanezen werd te kennen gegeven dat zij zullen boeten als zij de onderhandelingen in Rambouillet dwarsbomen.

Woordvoerder Rachmanin van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, zei in een reactie dat "het inzetten van de NAVO onaanvaardbaar is." De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Védrine, verklaarde openlijk dat er geen sprake kan zijn van zo'n NAVO-afstraffing. "Wij zijn geen robots die automatisch in actie komen; eerst zullen we naar de oorzaken van een mislukking zoeken."

Instemming

Volgens de Servische staatstelevisie RTS zou de Servische delegatie zich op de vredesconferentie van haar goede kant hebben getoond door eenzijdig in te stemmen met een aantal grondbeginselen. Tot die basisprincipes behoren de erkenning van de territoriale integriteit van Joegoslavië, een staakt-het-vuren en een driejarige overgangsperiode waarin een definitieve oplossing moet worden bereikt voor de status van de Servische provincie.

Védrine en zijn Britse collega Cook hadden gisteren in het kasteel een ontmoeting met de Servische president Milutinovic, die eist dat de Kosovaarse Albanezen hun onafhankelijkheidsstreven opgeven. Volgens ingewijden zou Milutinovic van de Joegoslavische president Milosevic toestemming hebben om een handtekening te zetten onder het internationale voorstel.

Maar het ziet er niet naar uit dat de etnisch-Albanese delegatie zal ingaan op Milutinovic' eis, ook al wordt deze in zekere zin gesteund door de internationale gemeenschap die afscheiding van Kosovo afwijst.

Achter de schermen woedde er nog een binnenbrand over de samenstelling van een eventuele NAVO-troepenmacht die nodig zal zijn om een mogelijke vredesregeling in Kosovo te controleren. De Amerikanen vinden het vanzelfsprekend dat zo'n troepenmacht nodig zal zijn en dus voorbereid moet worden, maar een NAVO-diplomaat stelde dat de Fransen en nog minder de Russen daar niet mee akkoord gaan.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.