&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
12 februari 1999

 


[Autosite]

Eindelijk graf voor doden Racak-bloedbad


Etnisch Albanese mannen graven op een heuvel die over Racak, Kosovo, uitkijkt, graven voor de veertig Kosovaren die bijna een maand geleden bij een bloedbad in die plaats omkwamen.

Rond de 10.000 etnisch Albanezen betuigden gisteren de laatste eer aan wat zij als slachtoffers van het Servische regime in Kosovo beschouwen.

De moordpartij in Racak vormde de aanleiding tot de internationale druk die de strijdende etnische Albanezen en Serviërs uiteindelijk naar het Franse Rambouillet bracht, waar wordt onderhandeld over vrede.

De begrafenis maakte een eind aan een maand lang onfris gezeul met de lijken. Eerst werden de doden door Serviërs naar het 30 kilometer verderop gelegen Pristina gebracht. Servische artsen concludeerden daar dat iedereen bij gevechten was omgekomen. Finse experts die later de doden onderzochten, hebben dat betwijfeld maar nog geen officieel rapport uitgebracht.

De lichamen zijn daarbij minstens driemaal in groepjes naar Racak vervoerd, waar niemand hen ophaalde. Deels gebeurde dat uit angst voor de Servische politie, deels uit politieke overtuiging. De Albanezen wilden hun doden tegelijk begraven. De Serviërs hebben dit willen voorkomen. Een massabegrafenis met wereldwijde tv-beelden kwam hen met het oog op de onderhandelingen slecht van pas.

De veertig liggen na bemiddeling van de internationale waarnemersmissie nu toch bij elkaar op de speciale begraafplaats die "het kerkhof van de helden" gedoopt is. FOTO: EPA






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.