&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
12 februari 1999

 


[Autosite]

Falstaff is failliet
Belasting werd Brussels trots fataal

door Ruud Kreutzer - BRUSSEL, vrijdag

Brussel zal nooit meer hetzelfde zijn. Het legendarische café-restaurant Falstaff aan de Beurs moest deze week de deuren sluiten. Het einde van het mooiste art nouveau-café van Europa kwam zo onverwacht dat zelfs veel personeelsleden het slechte nieuws vernamen van een briefje op de deur.

Het is voor de Brusselaars en de vele buitenlanders die 'De' Falstaff bij elke bezoek aan de stad aandeden moeilijk voor te stellen, een Beurs zonder Falstaff. Niet alleen vanwege het adembenemende Jugendstil-decor of de grote keus aan Belgisch gerstenat. Ook niet alleen het feit dat je er tot in de vroege uurtjes nog goed kon eten.


Het beroemde Brusselse café-restaurant Falstaff moet wegens belastingschuld de deuren sluiten. Gehoopt wordt op een koper zodat Brusselaar en toerist weer spoedig van het prachtige interieur kunnen genieten. FOTO: Harry Goossens

Het was ook een plek waar de oude Brusselaars en Franstalige dametjes in bontjas zich zonder problemen mengden met beurshandelaren en toeristen. Bekende Belgen schoven er aan, maar ook de gewone man uit de Benedenstad. Kortom, een er viel meer te zien dan het art nouveau-interieur.

Een oude btw-schuld van meer dan anderhalf miljoen gulden deed Falstaff de das om. Volgens eigenaar 'Monsieur Willy' Gigougnon ontstond die een paar jaar geleden door toedoen van een groep obers die de boel flesten.

Een afbetalingsregeling met de procureur werd verboden door de rechter, en er was geen geld om de schuld in één keer af te lossen. Er wordt door de schuldeisers nu naarstig gezocht naar een uitbater die de zaak wil overnemen. Falstaff is dus nog niet definitief ten dode opgeschreven.

Het beroemde café-restaurant opende in 1883 voor het eerst de deuren en bloeide op tijdens de belle époque, Brussel's moment van glorie. Sinds de jaren zeventig was Falstaff erg in trek bij het trendy publiek en bij de toeristen die van de nabijgelegen Grote Markt kwamen om er even uit te blazen met een 'bolleke' op het verwarmde terras.

"Zelfs al hebben ze er een jaar lang geen voet gezet, dan nog zouden hoofdstedelingen zich onwennig voelen als de Falstaff uit het straatbeeld zou verdwijnen", mijmerde Johan Reygaerts al twee jaar geleden in een boek over de zonden en zaligheden van Brussel.

De Brusselaars zullen er toch aan moeten wennen, aan het verlies van een monument dat, zo schrijft een krant, gerust naast het Atomium, Manneke Pis en de Grote Markt kan staan.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.