&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
12 februari 1999

 


[Prive Roddelbox]
[Netaspect]
[Albert Heijn]
[World OnLine]
[Eurocard Mastercard]
[Matchbank]
[VSB Hypotheken]
[FBTO verzekeringen]
[CMG]

Wolleswinkel haalt uit naar Kok

Van onze verslaggevers

DEN HAAG/NASSEREITH, vrijdag

De vooronderzoeker naar de Bijlmerramp, Henk Wolleswinkel, heeft snoeihard uitgehaald naar premier Kok, vanwege zijn keiharde maatregelen tegen de ambtenaren die tijdens de Bijlmerramp belangrijke informatie verzwegen.

Ook de enquêtecommissie krijgt er flink van langs. In een open brief aan de voorzitter van de enquêtecommissie Theo Meijer uit Wolleswinkel zijn "woede en teleurstelling".

Wolleswinkel, die vorige week keihard door de commissie werd aangepakt, en zich onder ede weinig meer van zijn vooronderzoek wist te herinneren, komt momenteel bij in het ingesneeuwde Oostenrijkse dorp Nassereith.

Benedenmaats

"Desondanks heb ik hier de afgelopen dagen niet stilgezeten", licht hij in zijn vierkantjes tellende brief toe, "maar ik ben dan ook woedend. De houding van Kok vind ik benedenmaats. Zeker omdat het ambtenaren betreft die de afgelopen jaren continu hun onschuld hebben moeten bewijzen."

"De minister-president vindt het niet nodig zich eerst van de juistheid van de verkregen informatie op de hoogte te stellen, maar begint onmiddellijk uit de heup te schieten en treft een zevental weerloze ambtenaren 'om het vertrouwen in de overheid te herstellen'", fulmineert Wolleswinkel in zijn brief onder het tussenkopje 'De toren en het torentje'.

De premier stelde vorige week vrijdag dat er "onvergeeflijke fouten" zijn gemaakt en dat de gang van zaken "ontoelaatbaar" was.

De woordvoerder van Kok wilde gisteravond niet reageren op de brief van Wolleswinkel.

Hooghartig

De vooronderzoeker en topambtenaar bij de Rijksluchtvaartdienst werd vorige week tijdens zijn verhoor ongenadig hard aangepakt door de enquêtecommissie. Volgens bronnen rond de commissie heeft Wolleswinkel de commissieleden tijdens zijn voorgesprek hooghartig toegesproken en is hij daarvoor 'bestraft'.

"Graag had ik voor uw commissie publiekelijk en onder ede verklaard dat er ten aanzien van het vooronderzoek geen sprake is geweest van het achterhouden van gegevens (doofpot) of het ontoelaatbaar omgaan met gegevens die voor het onderzoek van essentieel belang zijn geweest. Omdat ik daar de gelegenheid niet voor gekregen heb, wil ik dit in deze open brief nog eens met nadruk stellen", schrijft Wolleswinkel.

Hij wijst er op dat hij destijds geprobeerd heeft maximale openheid te geven, maar dat waarheden van het moment later soms onwaar bleken. "Het alternatief is niets zeggen tot alles vast staat en dat lijkt me nog veel onaantrekkelijker."

Wolleswinkel vindt dat de medewerkers van de luchtverkeersleiding, die de informatie van El Al over de lading 'onder de pet' hielden, een fout maakten. "Dat mensen die zich bemoeiden met zaken die hen niet aangingen en daar vervolgens hun mond over hielden is, zeker achteraf gezien, een gelukkige bijkomstigheid", aldus Wolleswinkel.

De RLD-man is boos dat na zijn onderzoek "een ieder die maar wat te beweren had onmiddellijk het oor kreeg van pers en politiek" en dat hij alle theorieën en soms verdachtmakingen moest weerleggen. Hij vergelijkt dat met het bewijzen dat het monster van Loch Ness niet bestaat.

Brand

De vooronderzoeker houdt vol dat direct na de ramp is vastgesteld dat de lading geen extra risico vormde bij de bestrijding van de brand. "Dat is tot op de dag van vandaag zo gebleven." Burgemeester Van Thijn en de betrokken bewindslieden zijn volgens Wolleswinkel door de verantwoordelijke ambtenaren "correct voorgelicht".

Wolleswinkel verwijt de commissie hem tijdens het verhoor met details te hebben overspoeld bijvoorbeeld over de kwaliteit van het onderhoud aan de El Al-vliegtuigen. "Dat uw commissie bij de behandeling van dit essentiële onderwerp niet verder komt dan mij te confronteren met een onderhoudsformulier waar wat aan ontbreekt, vond ik op zijn zachtst gezegd nogal teleurstellend." Zijn vertrouwen in de waarheidsvinding door de commissie, is danig geslonken.

Wolleswinkel vervolgt, kennelijk vol wrok: "Op het gevaar af dat dit als een van de zogenaamde onthullingen wordt beschouwd" dat hij het overgrote deel van de acht meter hoge stapel rapporten over de ramp nooit heeft gezien. "De teamleider zet de lijnen uit, maar kent niet alle details. Bij een zo groot project als dit onderzoek is dat onmogelijk."

De woedende RLD-ambtenaar besluit zijn brief aan de commissie met de woorden: "Rest mij nog u veel wijsheid toe te bidden bij de uitvoering van uw moeilijke taak."

Wolleswinkel wist zich tijdens het verhoor door de enquêtecommissie weinig te herinneren, maar tijdens zijn vakantie in Oostenrijk kwam er weer een hoop boven.

FOTO: FRANS JONGEN






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.