&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
9 februari 1999

 


[World OnLine]
[Albert Heijn]
[VSB Hypotheken]
[CMG]
[FBTO verzekeringen]
[Matchbank]
[Eurocard Mastercard]
[Netaspect]

Nederlanders stranden in sneeuw Oostenrijk

door Dominique Weesie - DEN HAAG, dinsdag

Honderden Nederlandse vakantiegangers zitten door de zware sneeuwval vast in de wintersportgebieden in het westen van Oostenrijk.

De bij Nederlanders populaire plaatsen als Lech, St. Anton, Zürs en Ischgl zijn volledig van de buitenwereld afgesloten, doordat lawines de wegen onbegaanbaar hebben gemaakt. Andere wegen zijn wegens lawinegevaar afgesloten voor het verkeer. Maar ook in het Paznauntal in Tirol was geen autoverkeer meer mogelijk.


Deze Duitse toeristen waren ondanks de zware sneeuwval verplicht hun sneeuwkettingen af te doen. FOTO: REUTERS

n korte tijd viel ruim 1,70 meter sneeuw. Hierdoor geldt zowel in Tirol als Vorarlberg op dit moment de hoogste alarmfase voor lawinegevaar. Automobilisten die niet de weg op moeten, wordt door de politie op het hart gedrukt voorlopig te blijven waar ze zijn.

Kloosters
Veel Nederlanders die afgelopen weekeinde in Oostenrijk zijn gearriveerd, kunnen de compleet geïsoleerde vakantiedorpen niet bereiken. Zij zijn door hulpverleners opgevangen in kazernes en kloosters. Volgens de Sicherheitsdienst Tirol zitten zo'n 4000 toeristen vast in de diverse skioorden, terwijl zo'n 6000 tevergeefs hebben getracht hun plek van bestemming te bereiken.

Het steunpunt van de ANWB in München werd dan ook overstelpt met telefoontjes van gestrande wintersporters. Woordvoerster M. van Dalen: "De meeste mensen kunnen niet weg en vragen zich dan af hoe het is geregeld met hun verzekering. In de meeste gevallen kunnen we de bellers op het gemak stellen, omdat de meeste verzekeraars oponthoud als gevolg van zware sneeuwval vergoeden", aldus de woordvoerster, die verwacht dat de gestrande vakantiegangers op zijn vroegst pas morgen naar ons land kunnen afreizen.

Vanwege het extreme winterweer -volgens Oostenrijkse meteorologen heeft het in tientallen jaren niet meer zo zwaar gesneeuwd- zaten ook een dertigtal gasten van de touroperators Arke en Hotelplan vast in de sneeuw. De bus, waarmee zij naar het Alpenland waren gereisd, bleek niet in staat het gezelschap weer naar Nederland te vervoeren. De Nederlandse Spoorwegen schoten echter te hulp, waardoor de toeristen gisteravond met de Alpenexpres alsnog naar ons land konden afreizen.

Restaurant
Ook in Zwitserland heeft de zware sneeuwval voor de nodige problemen gezorgd. Zo bedolf in de nacht van zondag op maandag een lawine in de wintersportplaats Wengen een compleet bergrestaurant. De eigenaar en zijn vrouw kwamen hierbij om het leven.

In België en Duitsland liet koning winter zich eveneens niet onbetuigd. Bij onze zuiderburen kwamen honderden auto's vast te zitten in sneeuwduinen. Veel mensen moesten ook de nacht doorbrengen in hun voertuig, alvorens zij gisterochtend door het leger en het Rode Kruis uit hun benarde positie konden worden bevrijd. Tenminste twee mensen kwamen om het leven. In Duitsland kwamen eveneens twee automobilisten om het leven als gevolg van de gladheid.

Deze Duitse toeristen zijn ondanks de zware sneeuwval verplicht hun sneeuwkettingen af te doen. FOTO: REUTERS






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.