&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
9 februari 1999

 


[CMG]
[FBTO verzekeringen]
[Albert Heijn]
[Netaspect]
[World OnLine]
[Matchbank]
[Eurocard Mastercard]
[VSB Hypotheken]

Record aantal files door sneeuw

door Dominique Weesie - UTRECHT, dinsdag

De mega-file, die Nederland gisteren tijdens de ochtendspits bijna geheel lam legde, heeft minimaal twintig miljoen gulden gekost.

Als gevolg van de zware sneeuwval, in combinatie met hagelbuien en ijzel, stond bijna geheel rijdend Nederland over een lengte van bijna duizend kilometer stil.

Nog nimmer was het zo'n chaos tijdens de ochtendspits. Het vorige record, zo'n 600 kilometer, werd door de plotseling ingevallen winter, genadeloos verpletterd.

Om halfzeven noteerde het KLPD al 20 files met een lengte van 100 kilometer. Rond 9 uur was het absolute dieptepunt. Zeventig opstoppingen met een totale lengte van 975 kilomter. Om tien uur was dat nog bijna 700 kilometer, terwijl tegen het middaguur nog altijd twintig files werden gemeld met een lengte van 218 kilometer. Pas tegen twee uur waren alle files opgelost.

"Een kilometer file kost 4000 gulden per uur per rijbaan. Uitgaande van twee rijstroken heeft het ons land alleen al tussen halfnegen en halftien zo'n 8 miljoen gulden gekost", aldus KLPD-woordvoerder J. Bennink.

Te laat
Als gevolg van de puinhoop op de wegen, arriveerden de meeste automobilisten uren te laat op hun plek van bestemming. Duizenden maakten zelfs onderweg rechtsomkeert, omdat er geen doorkomen aan bleek te zijn. Automobilisten die contact opnamen met de ANWB of het KLPD werden geadviseerd thuis te blijven.

De verkeerspolitie in Driebergen telde, ondanks de snelheidsbeperkingen van zeventig kilometer per uur, in korte tijd zo'n 110 aanrijdingen op de snelwegen.

In de meeste gevallen bleef het beperkt tot blikschade. Er vielen tien gewonden. Bennink spreekt van een "absolute chaos". "Ons land telt zo'n 2200 kilometer aan snelweg. Bijna 1000 kilometer hiervan stond muurvast. Een unicum."

Uitschieter
Met name in de Randstad stond vrijwel iedereen stil. Files van dertig kilometer of meer waren geen uitzondering. Vooral rond Amsterdam, Utrecht, Den Bosch en Rotterdam was het een enorme chaos. Absolute uitschieter was de rijksweg A2 tussen Eindhoven en Amsterdam. Over een lengte van bijna 110 kilometer stond iedereen stil.

Maar ook op de A1 tussen Deventer en het Gooi was het schuifelen geblazen, evenals op de A28 tussen de Veluwe en Utrecht, die tijdelijk moest worden afgesloten, nadat drie vrachtwagens op elkaar waren geklapt.

De A16 Breda-Rotterdam kwam eveneens muurvast te staan, nadat het Terbregseplein geruime tijd moest worden afgesloten, omdat vrachtwagens door ijsvorming bleven steken.

Bel-chaos
Veel automobilisten probeerden met behulp van de mobiele telefoon de werkgever dan wel afspraak van hun oponthoud te verwittigen. Als gevolg hiervan raakte het mobiele netwerk compleet overbelast, waardoor bellen geruime tijd zo goed als onmogelijk bleek te zijn. Dit leidde bij KPN tot een stormvloed aan klachten.

Niet alleen op de snelwegen was het stilstaan geblazen. Ook op het onderliggende wegennet zorgde het winterweer voor een ongekende chaos. De politie Haaglanden noteerde in enkele uren tijd ruim honderd aanrijdingen.

De collega's van Amsterdam-Amstelland en Rotterdam-Rijnmond spraken van een zelfde beeld. Automobilisten werd dan ook gevraagd de schadeafhandeling onderling te regelen.

Spoorwegen
Treinen hadden daarentegen weinig last van de sneeuw. "Op wat wisselstoringen na, viel het met de vertragingen wel mee", aldus een woordvoerder van de NS.

Wel raakte er op het traject Helmond-Eindhoven een auto onder de trein. De bestuurder kwam om het leven. Onduidelijk is of het ongeval verband heeft met de gladheid.

Voor vandaag worden weinig problemen verwacht. Net als de avondspits gisteravond zal het volgens de verkeerspolitie naar verwachting tamelijk rustig blijven. Morgenochtend daarentegen kan opnieuw een puinhoop worden, omdat dan wederom zware sneeuwval wordt voorspeld.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.