&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
9 februari 1999

 


[Netaspect]
[Albert Heijn]
[VSB Hypotheken]
[Matchbank]
[World OnLine]
[CMG]
[FBTO verzekeringen]
[Eurocard Mastercard]

Nelson Mandela eredoctor
van Leidse universiteit

Van onze onderwijsredactie - LEIDEN, dinsdag

De Universiteit Leiden reikt een eredoctoraat uit aan de Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela (80). Hij behoort met koningin Wilhelmina en de Britse premier Winston Churchill tot de enige niet-wetenschappers die deze eer te beurt valt.

Tijdens zijn staatsbezoek aan ons land op 12 maart krijgt Mandela de versierselen van eredoctor omgehangen. Erepromotor is de Leidse rector magnificus prof.dr. W. Wagenaar. Deze maakte de toekenning van de hoge onderscheiding gisteren bekend tijdens de viering van het 424-jarig bestaan van de universiteit.

Eredoctoraten zijn uitsluitend weggelegd voor wie zich met zijn of haar werk, al dan niet wetenschappelijk, in dienst heeft gesteld van de vrijheid. Hiermee geeft 's lands oudste universiteit uitdrukking aan het devies 'Presidium Libertatis' (Bolwerk van Vrijheid) waarmee Willem van Oranje de universiteit stichtte in 1575. Dit was korte tijd nadat hij Leiden had heroverd op de Spanjaarden, al aan het begin van de 80-jarige oorlog.

Mandela werd in gekozen 1994 als president tijdens de eerste democratische verkiezingen. Tijdens zijn gevangenschap op Robbeneiland was hij jarenlang het symbool van het zwarte verzet tegen het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.