&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
9 februari 1999

 


[World OnLine]
[VSB Hypotheken]
[FBTO verzekeringen]
[CMG]
[Albert Heijn]
[Eurocard Mastercard]
[Netaspect]
[Matchbank]

Koophuis-subsidie lage
inkomens 300 gulden

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, dinsdag

Nederlanders met lage inkomens kunnen in de nabije toekomst met een koopsubsidie van ten hoogste 300 gulden netto per maand een huis kopen van maximaal 183.000 gulden.

De looptijd van de subsidie bedraagt 15 jaar. Mensen die na 15 jaar in de problemen komen omdat ze bijvoorbeeld werkloos zijn geworden en de lasten niet kunnen opbrengen, krijgen een groot bedrag ineens. Jongeren kunnen pas gebruik maken van de regeling als ze 23 jaar zijn. Studenten worden uitgesloten.

PvdA, CDA, D66 en VVD zijn het na maandenlang onderhandelen eens geworden over de manier waarop het eigen woningbezit moet worden gestimuleerd, zodat het kopen van een huis ook bereikbaar wordt voor de laagste inkomens.

D66 en VVD zullen vandaag hun handtekening zetten onder de initiatiefwet van de Kamerleden Duivesteijn (PvdA) en Biesheuvel (CDA).

PvdA en CDA hadden in het oorspronkelijke voorstel een subsidielooptijd van 30 jaar staan en het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor gebruikers van de koopsubsidie.

Looptijd
VVD en D66 hadden grote bezwaren tegen de lange looptijd. Het afschaffen van de overdrachtsbelasting sneuvelde onder druk van de VVD omdat dan het hele principe van het gelijk behandelen van mensen met hoge en lage inkomens verdwijnt.

In praktijk zal het erop neerkomen dat de overdrachtsbelasting toch wordt gecompenseerd door een hogere koopbijdrage.

Premier Kok noemde de nieuwe regeling voor mensen met een inkomen tot zo'n 48.000 gulden per jaar vorige week "revolutionair voor Nederlandse verhoudingen". "Het eigen woningbezit is altijd iets geweest dat erg langs de scheidslijn liep van 'die hebben het erg goed, en die hebben het minder goed'", aldus Kok.

In PvdA-kringen wordt de regeling, die naar verluidt de naam Wet bevordering woningbezit (WBW) krijgt, gezien als de 'democratisering van de hypotheekrenteaftrek'.

Ook de naam van het wetsvoorstel is een compromis. De PvdA/CDA-wet luisterde naar de naam Individuele Koopbijdrage (IKB), terwijl staatssecretaris Remkes (Volkshuisvesting) het in zijn voorstel had over Stimulering Eigen Woningbezit (SEW).






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.