&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
9 februari 1999

 


[World OnLine]
[FBTO verzekeringen]
[Albert Heijn]
[Netaspect]
[Eurocard Mastercard]
[Matchbank]
[VSB Hypotheken]
[CMG]

Roemenen brengen
nep-daklozenkrant
hier aan de man

door Lieke Jongbloed - DEN HAAG, dinsdag

De Nederlandse daklozenkranten ondervinden hinder van Roemeense oplichters, die een nepversie van deze nieuwsbladen op straat proberen te slijten.

Volgens de Straat Mediagroep Nederland (SGN), de overkoepelende organisatie van Nederlandse daklozenkranten, opereert de Roemeense bende in heel Nederland. De malafide organisatie probeert via Roemeens sprekende verkopers hun krant 'Het Daklozenwoord' voor drie gulden aan nietsvermoedende passanten te verkopen.

De Nederlandse daklozenkranten vrezen dat hierdoor de verkoop van hun eigen bladen in gevaar komt. "Van de opbrengst van de Belgische krant gaat namelijk geen cent naar de dak- en thuislozen. Bovendien is het een half Nederlandse, half Franse krant waarin verhalen staan waaraan mensen in ons land totaal niets hebben", aldus woordvoerder H. Donken van SGN.

In Nederland worden in de meeste grote steden daklozenkranten voor twee gulden of ƒ2,50 gulden verkocht. Hiervan komt altijd een gulden ten goede aan de dak-en thuislozen, die zelf de kranten verkopen. "Bovendien worden de daklozen op deze manier ook actief bij de maatschappij betrokken", aldus Donken.

Een onderzoek van het Haagse Straatnieuws, de daklozenkrant voor de regio Haaglanden, heeft inmiddels uitgewezen dat achter 'Het Daklozenwoord' een malafide Roemeense organisatie schuil gaat, die vanuit Brussel opereert. Deze bende is bij onze zuiderburen inmiddels veroordeeld en mag in België 'Het Daklozenwoord' niet meer aan de man brengen.

De reguliere Nederlandse straatkranten ontvangen regelmatig klachten van mensen die vinden dat ze zijn opgelicht omdat hen een Belgische krant voor maar liefst drie gulden is aangesmeerd. "Onze goede naam wordt hierdoor geschaad", aldus hoofdredactrice T. Flemminks van het Haags Straatnieuws.

De uitgever van 'Het Daklozenwoord' in Brussel was gisteren niet bereikbaar.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.