&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
9 februari 1999

 


[VSB Hypotheken]
[Netaspect]
[World OnLine]
[FBTO verzekeringen]
[Albert Heijn]
[Matchbank]
[Eurocard Mastercard]
[CMG]

De Hoop Scheffer en Dijkstal
vallen uit naar premier Kok

Van onze parlementaire redactie - DRACHTEN/MARKELO, dinsdag

VVD-fractievoorzitter Dijkstal en zijn CDA-collega De Hoop Scheffer (CDA) hebben zware kritiek op de in hun ogen voorbarige en felle reactie van premier Kok op de onthullingen tijdens de Bijlmer-enquête.

De minister-president noemde het optreden van sommige personen afgelopen vrijdag "onvergeeflijk" en "ontoelaatbaar."

VVD-fractievoorzitter Dijkstal zei gisteravond op een spreekbeurt in Markelo dat Kok, alle andere ministers, Kamerleden en functionarissen "terughoudendheid" moeten betrachten zolang de parlementaire enquêtecommissie bezig is.

Verontwaardigd
"Wie zich daar niet aan houdt, bemoeilijkt de waarheidsvinding", aldus de liberale voorman, die indirect ook zijn eigen partijgenoot, minister Annemarie Jorritsma (vroeger Verkeer, nu Economische Zaken) op de vingers tikte. Ook zij reageerde namelijk verontwaardigd op de onthullingen tijdens de enquête.

CDA-leider De Hoop Scheffer sloot zich gisteren bij Dijkstal aan. "We hebben geen behoefte aan bijgeluiden van Kok en Jorritsma", zei hij bij de start van de CDA-campagne voor de statenverkiezingen in Drachten.

Ook hekelde de christen-democraat de tijdelijke schorsing van enkele bij de ramp betrokken verkeersleiders. "Het kan nooit zo zijn dat alleen ambtenaren de gevolgen ondervinden", aldus de Hoop Scheffer. "Want voor ambtenaren zijn politici verantwoordelijk."

De CDA-voorman beklemtoonde verder: "De Kamer mag pas in debat gaan met het kabinet en de enquêtecommissie als het rapport klaar is en niet eerder."

D66-fractievoorzitter De Graaf is milder over Kok dan zijn VVD- en CDA-collega's: "Ik vind het begrijpelijk dat hij reageert maar misschien had ik andere bewoordingen gebruikt", aldus de democratische voorman op zijn werkkamer in Den Haag. Zijn PvdA-collega Melkert wilde niet op de kwestie ingaan.

De Graaf heeft er begrip voor dat het kabinet de verkeersleiders tijdelijk op non-actief heeft gesteld.

Dijkstal zei in Markelo dat hij zich grote zorgen maakt over het verdere verloop van de parlementaire enquête naar de Bijlmerramp: "Het allesoverheersende uitgangspunt van de enquête moet blijven dat de feiten boven water komen", aldus de liberaal. "Dat is alleen mogelijk als de grootste zorgvuldigheid en (ten opzichte van personen) behoorlijkheid wordt betracht."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.