&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


dinsdag
9 februari 1999

 


[Albert Heijn]
[Netaspect]
[Eurocard Mastercard]
[Matchbank]
[FBTO verzekeringen]
[VSB Hypotheken]
[World OnLine]
[CMG]

Voorrang aanpak geweld

door Gijsbert Termaat en Tjerk de Vries - AMSTERDAM, dinsdag

Justitie begint een keihard offensief tegen geweld. Met name delicten in het uitgaansleven worden vanaf nu snel en hard aangepakt.

Het openbaar ministerie (OM) gaat de aanpak van politie tegen het toenemende uitgaansgeweld ondersteunen door verdachten lik-op-stuk te geven en zaken binnen twee maanden voor de rechter te brengen.

Capaciteit
Maar niet alleen tegen het zinloze geweld in uitgaanscentra start justitie een offensief, ook plegers van geweldsdelicten, grote criminelen en verkeersovertreders zullen door het Openbaar Ministerie (OM) in ons land harder worden aangepakt.

Daarentegen zullen daders van kleinere vergrijpen niet meer voor de rechter verschijnen. Justitie zegt niet meer alle zaken te kunnen behandelen vanwege capaciteitsgebrek.

Omdat het de zwaardere gevallen harder en sneller wil aanpakken, is het de bedoeling dat de politie zelf in de straffen voor 'kleinere boeven', zoals bijvoorbeeld fietsen- en winkeldieven, gaat bemiddelen.

Het is de bedoeling dat dit jaar al 35% van alle strafzaken al op het politiebureau wordt afgehandeld. Daartegenover staat een waar offensief van het OM tegen geweld- en verkeersdelicten. Met name verkeerszondaars zullen dit jaar hard worden aangepakt.

Extra controles
Op 1 juli start een groot landelijk project waarbij dit jaar door extra veel controles maar liefst 1,6 miljoen verkeersboetes extra moeten worden uitgeschreven. Het kabinet heeft inmiddels geld beschikbaar gesteld voor dit project.

"We kunnen niet alles meer aan", stelt het OM. "We zullen dus keuzes moeten maken."

Minister Korthals (Justitie) reageerde gisteren in het Amsterdamse Paleis van Justitie verheugd op de koers die het OM wil gaan en die verwoord werden in het meerjarenplan Perspectief op 2002.

"We moeten prioriteiten stellen en tegelijk het vertrouwen van de burgers in justitie herstellen. Verkeers- en geweldsdelicten moeten hard worden aangepakt. Het gaat daarbij om zaken die de veiligheid van de burger aantasten", aldus de bewindsman.

Fietsendieven
Mr. C. Ficq, waarnemend voorzitter van het College van Procureurs-Generaal, stelt dat het voor het OM geen zin heeft om kostbare tijd te verspillen aan het straffen van bijvoorbeeld fietsendieven.

"Niet zolang de gemeenten zelf verzaken om er iets aan te doen. Bijvoorbeeld bewaakte fietsenstallingen neerzetten. Voorkomen is beter dan genezen en dat voorkomen is een taak van de gemeenten."

Nog dit jaar wil het OM tien procent meer jeugdcriminelen een taakstraf opleggen. Van Deze strafzaken moet 65% binnen een half jaar zijn afgedaan (vorig jaar 56%).

Spijbelaars
Een ander middel is een consequent strafrechtelijke aanpak van spijbelaars. Het OM verwacht verder dit jaar bijna 10.000 strafzaken meer te behandelen dan vorig jaar.

Dat komt op een totaal van 263.000 zaken. Daarbij zullen naar verwachting 133.000 verdachten worden gedagvaard. Het aantal sepots, zaken waarin geen straf wordt uitgedeeld, moet met 10% omlaag.

Ook zal justitie de speurtocht naar criminele geldstromen onverminderd voortzetten. "Het financieel rechercheren houdt onze speciale aandacht, evenals de aanpak van de georganiseerde criminaliteit", stelt Ficq, die wat dat betreft speciaal aandacht wil geven aan de aanpak van mensenhandel en -smokkel.

Met name het terugdringen van illegale vreemdelingen in de seksindustrie krijgt daarbij hoge prioriteit.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.