&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
5 februari 1999

 


[V & L informatica]
[ABN AMRO]
[Autosite]
[Hypotheek-angst?]

Hoofdsponsor stelt schaatsbond ultimatum

door Jon Visbeen - AMSTERDAM/HAMAR, vrijdag

De schaatsbond zal op korte termijn intern orde op zaken moeten stellen. Doet de KNSB dat niet dan dreigt de jarenlange samenwerking met hoofdsponsor Aegon in gevaar te komen. Het verzekeringsconcern, dat dit seizoen circa vijf miljoen in de schaatsbond stopt, treedt al vijftien jaar als belangrijkste financiële steunpilaar van de KNSB op, maar ergert zich aan de recente aanvallen op haar positie binnen de schaatswereld, die door sommige zaakwaarnemers van commerciële ploegen als conservatief wordt bestempeld. Volgens Ton Elias, directeur communicatie bij Aegon, kunnen de vetes, ruzies, geschillen en beschuldigingen over en weer het imago van de sponsor zelfs schaden.

De verzekeringsgigant hoopt op een verdergaande professionalisering van de KNSB en juicht de discussie over de invulling van een nieuw dagelijks bestuur toe. De breedtesponsoring, van toppers via Jong Oranje tot kunstrijden en shorttrack aan toe, komt onder vuur te liggen als die professionalisering binnen de schaatsbond zou stagneren.

"Anders zal de mooie, Hollandse volkssport, die schaatsen is, onder druk komen te staan," aldus Elias. "Het is zaak, dat de rust aan het front snel terugkeert. Wij steunen niet alleen Ids Postma, maar nog 69 andere schaatsers en schaatssters. Dat is tevens een garantie voor de toekomst, want de jeugd zal toch moeten worden opgeleid en ook dat kost een bond geld, veel geld. Naar ons oordeel wordt te lichtvaardig voorbijgegaan aan de successen van olympisch Nagano, die de successen van de schaatsbond en de jarenlange inzet van zijn hoofdsponsor zijn geweest."

Volgens de voormalige journalist zijn de recente ontwikkelingen in de Nederlandse schaatssport terug te voeren op het feit, dat de prestatiedichtheid is toegenomen. Niet alleen door de komst van commerciële schaatsteams, maar ook door de plotselinge opmars van de sprinters. "In de tijd van de kernploegen konden selectieperikelen en wat dies meer zij binnen de KNSB worden opgevangen, terwijl door de veranderde situatie zaken momenteel harder worden gespeeld. Daardoor wordt een constante stroom van negatieve berichtgeving gevoed en daar zal het publiek een hekel aan krijgen, zo dat al niet is gebeurd."

De geldschieter heeft Gianni Romme, na diens falen bij het EK allround in Den Haag, meteen gesuggereerd terug te keren bij de kernploeg van Henk Gemser. De tweevoudig olympisch kampioen kan, als hij wil, nog steeds van die aanbieding gebruik maken. "De harde woorden, die afgelopen najaar door Romme aan ons adres zijn geuit, hebben we vergeten. Schaatsexperts hebben ons verzekerd, dat het in Rommes geval een technische aangelegenheid betreft en dat Gemser hem daarmee kan helpen. Ons signaal is niet opgepikt en dat is doodzonde voor zo'n groot sportman."

Over het niet opstellen van Postma bij het WK allround, dat morgen in Hamar losbarst, zei Elias ten slotte: "Angst van de KNSB om mogelijk commerciële ploegen achter te stellen, heeft volgens ons een rol gespeeld in die kwestie. Alle kenners zijn het erover eens, dat Postma ontegenzeggelijk beter in staat is Nederlandse WK-startbewijzen voor volgend jaar bij elkaar te schaatsen dan Martin Hersman. Overigens erkennen wij dat spelregels spelregels zijn, maar dit waren niet de goeie. Hoe dan ook, dit soort besluiten en het lawaai daaromheen dienen volgens onze oprechte overtuiging de schaatssport absoluut niet."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.