&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
5 februari 1999

 


[Beurstip]
[Autosite]
[Matchbank]

Philips nu sterk op
markt randapparatuur

AMSTERDAM, vrijdag

Philips produceert geen computers meer en is ook niet van plan terug te keren op deze markt. Maar Philips profiteert wel van de vraag naar computers door allerlei randapparatuur te produceren.

Vorig jaar is Philips opgeklommen tot de topverkoper van monitoren, de grootste markt op het terrein van randappatuur. Concurrenten als Sony, Siemens en Samsung moesten de Nederlanders voor laten gaan.

Dat bleek gisteren tijdens een presentatie van de nieuwtjes die Philips tijdens de grootste multimediabeurs ter wereld, de CeBit, zal tonen.

Philips trok zich enkele jaren geleden terug uit de zwaar verliesgevende pc-markt. Het concern kon de marktontwikkelingen niet bijbenen en kwam met achterhaalde apparaten te zitten.

Ambities om op dit terrein terug te keren heeft Philips voorgoed opgeborgen. Directeur H. Brogan van Philips Peripherals stelde gisteren: "Dat spel is gespeeld. Philips richt zich nu op alles wat om de computer heen zit."

Volgens hem zal de markt voor randapparatuur over drie jaar ook groter zijn dan die van computers, namelijk ƒ120 miljard tegen ƒ90 miljard. De productie van beeldschermen lever het concern met ƒ30 miljoen het meeste op.

Op dit moment ligt de omzet van randappartuur, zoals (draadloze) muizen, luidsprekersystemen, camera's en printers op zo'n ƒ60 miljard.

"Gemiddeld koopt een consument een computer en daarbij bijna twee randapparaten," stelt Brogan. "Dat zal alleen maar gaan toenemen omdat de computer in het huishouden een steeds grotere rol gaat innemen."

De Philips-directeur verwacht de komende jaren veel van 'v-mail', een e-mail waaraan bewegende beelden zijn gekoppeld.

In de Benelux is de kleine pc-camera in de vorm van een muis geïntroduceerd. Dat ding kost ongeveer ƒ250. "En het gaat waanzinnig hard," aldus P. Sandberg, algemeen directeur Philips Pheriphals Benelux. "Mensen die zo'n mailtje krijgen, reageren enthousiast op het bewegende bericht. De camera verkoopt zichzelf dan ook."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.