&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
5 februari 1999

 


[Matchbank]
[Beurstip]
[Autosite]

Kabinet zet aanpak van
werkdruk hoog op agenda

Van een onzer verslaggevers - DEN HAAG, vrijdag

Staatssecretaris Hoogervorst (Sociale Zaken) wil binnen vijf jaar het aantal werknemers dat onder te grote druk werkt, terugbrengen met tien procent, ofwel met 170.000 werknemers. Dat zei hij gisteren op een conferentie over werkstress en de rol van arbodiensten.

"Werkstress is een van de meest weerbarstige thema's bij onze pogingen het beroep op de arbeidsongeschiktheidsregelingen terug te dringen", stelde Hoogervorst.

Hij onderstreepte het belang van terugdringing van de werkdruk door er op te wijzen, dat een derde van wao-gevallen op psychische gronden uitvalt. "De helft van die psychische klachten heeft te maken met te hoge belasting of conflicten op het werk. Dit kost de samenleving jaarlijks ƒ4,7 miljard." De vakbonden zetten vorig jaar het onderwerp al hoog op hun cao-agenda's, tot nu echter met weinig succes.

Hoogervorst, die al eerder op meer preventie hamerde, vindt dat de arbodiensten werkgevers in een vroeger stadium erop moeten wijzen wat het hen kost als ze werknemers niet weten vast te houden. Hij laakte het korte termijn-denken van ondernemers. "Een tientjescontract met een arbodienst kan een werkgever tonnen kosten aan loondoorbetaling en extra wao-premie. Het is eigenbelang van de werkgever te investeren in goede begeleiding van zijn personeel", aldus de staatssecretaris.

Hij was pessimistisch of dit besef bij ondernemers wel voldoende is doorgedrongen. "Het zou mij niet verbazen als veel werkgevers zich pas achteraf, als het te laat is, realiseren hoeveel geld ze kwijt zijn als een werknemer in de wao verdwijnt."

Hoogervorst noemde Paars-II een investeringskabinet, "ook in arbeidsomstandigheden. Dat is lonend voor de bedrijven. En dat is lonend voor de samenleving". Hij verwacht daarom veel van arboconvenanten, waarover in het najaarsoverleg met de sociale partners een akkoord is bereikt. Het kabinet heeft voor betere arbeidsomstandigheden ƒ160 miljoen gulden uitgetrokken.

In de komende drie jaar wil Hoogervorst minimaal 20 convenanten afsluiten om tot meer preventie in bedrijven te komen. "We willen concrete, taakstellende afspraken maken over sluipende ziekmakers zoals tillen, rsi, werkdruk, schadelijk geluid en gevaarlijke stoffen."

Hij zegt dat vreemd genoeg terwijl vorige week bij het eerste convenant de voorschriften voor arbeidsomstandigheden voor glazenwassers juist niet aangescherpt werden. Hoogervorst zette zijn handtekening onder een convenant met de schoonmaakwerkgevers, Vereniging Eigen Huis, de Raad voor Onroerende Zaken en Aedes Vereniging van Woningcorporaties. De vakbonden werden door hem niet bij het convenant betrokken.

De schoonmaakwerkgevers en de gebouweneigenaars drongen er bij Hoogervorst met succes op aan om strengere veiligheidsvoorschriften niet in 2002 maar pas in 2013 te laten ingaan. De strengere voorschriften, die al in 1995 werden geformuleerd, zouden te kostbaar zijn met name voor monumenten en hoge gebouwen. In de glazenwasserij en gevelreiniging vallen jaarlijks 4 doden en 16 zwaargewonden.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.