&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
5 februari 1999

 


[Matchbank]
[Autosite]
[Beurstip]

Ethisch beleggen heeft
nog enorm groeipotentieel

door Gemma Buters - DEN HAAG, vrijdag

De ASN Bank wil dit jaar veel meer mensen aan het ethisch beleggen krijgen. Meedeinend op de golven die nu ook door giganten als Robeco in beweging worden gezet, denkt de alternatieve bank uit Den Haag zijn bereik te vergroten door een bredere doelgroep aan te spreken. Vandaag organiseert de ASN Bank samen met Het Andere Beleggingsfonds (abf) voor het eerst de Dag van het Ethisch Beleggen, als alternatief voor de Dag van het Aandeel. De boodschap: maatschappelijk verantwoord beleggen loont en je hoeft er geen geitenwollen sokken voor te dragen.

Zoals Robeco vorige maand al illustreerde met de Domini Social Index van de Amerikaanse vermogenbeheerder A. Domini, hoeft verantwoord beleggen niet ten koste van rendement te gaan. "Dat is een vooroordeel dat niet klopt", beaamt ASN-directeur Michel Negenman. "Wij vergelijken onze fondsen met de MSCI-index, gecorrigeerd voor de landen waar we zitten, en wij scoren consequent beter. Vorig jaar hadden we een rendement van 24% (zonder dividenden), het jaar daarvoor 36% en in '96 zelfs 44%."

Negenman ziet nog een grote toekomst voor ethisch beleggen in Nederland. Hij schat dat 1,2 miljoen van de 6,5 miljoen huishoudens in Nederland daarvoor te porren zijn omdat twee miljoen huishoudens ook aan goede doelen geven. ASN Bank heeft nu 140.000 klanten. "Er is nog een wereld te winnen", concludeert de bankier.

De grootbanken hebben deze doelgroep echter ook ontdekt; er is inmiddels een stroom groenfondsen in de markt gezet en Robeco introduceerde vorige maand zijn DuurzaamAandelenFonds, waarvoor vandaag de inschrijving sluit. Robeco verwacht dat de inleg tussen de ƒ100 en ƒ200 miljoen uitkomt. Ter vergelijking: het ASN Aandelenfonds heeft sinds '93 in totaal ƒ225 miljoen opgehaald. Abf, dat zowel op de beurs als via ASN wordt verhandeld, telt nu een inleg van ƒ110 miljoen.

"We zullen ons stevig moeten inzetten om onze eigen plek te behouden", erkent Negenman. "Maar ik ben niet bang dat we uit de markt worden gedrukt. Het is juist mooi dat er zoveel aandacht is voor duurzaam beleggen. Wij hebben toch onze eigen aanpak en onze klanten waarderen dat. Vorig jaar is de inleg in abf en het ASN Aandelenfonds meer dan 20% gegroeid en we hebben qua resultaat een prachtig jaar gehad."

Groen, duurzaam en ethisch beleggen kunnen niet zomaar op een grote, alternatieve hoop worden gegooid. Groenfondsen zijn voornamelijk opgezet om fiscale redenen en beleggen uitsluitend in projecten die de overheid heeft goedgekeurd. Duurzaam beleggen richt zich vooral op ondernemingen die een goed milieubeleid voeren, zo legt abf-directeur Ab Engelsman uit.

"Er zijn daar bijna geen uitsluitingsgronden, die je bij ethisch beleggen wel heel duidelijk hebt. Zo kan een luchtvaartmaatschappij voor een duurzaam fonds worden geselecteerd als ze erg goed op milieugebied presteren, terwijl wij helemaal niet in die sector willen beleggen vanwege de milieuproblemen."

De ethische beleggingsfondsen van ASN en abf zijn dan ook verreweg het strengste in de selectie van hun beleggingen. "We hebben een hele brede reeks ethische criteria: milieu, mensenrechten, sociaal beleid en dierproeven", somt Engelsman op. "En we beleggen niet in ondernemingen die leveren aan de wapenindustrie, met kernenergie te maken hebben of met tabak, alcohol en gokken."

Voor de ASN Bank, zelfstandig onderdeel van de SNS Reaal Groep, gelden deze criteria niet alleen voor het aandelenfonds maar voor het beleid van de hele bank, die tevens spaarprodukten aanbiedt en hypotheken en verzekeringen verkoopt. "Robeco of Rabo hebben zo'n integraal beleid niet, voor hen is een duurzaam beleggingsfonds gewoon een produkt waar ze verder geen consequenties uit trekken", aldus Engelsman.

"Dat is jammer, maar ik denk dat dat op termijn ook nog wel gaat veranderen. De maatschappelijke ontwikkelingen gaan steeds meer die kant op. Kijk maar naar Shell met de Brent Spar of Ahold, die gevoelig is voor kritiek op zaken als Air Miles of produkten uit de bio-industrie. Als consumenten criteria gaan stellen bij de aanschaf van produkten, zal dat bedrijven en hun financiers beïnvloeden. Ook pensioenfondsen worden steeds kritischer."

Ethische beleggingsmogelijkheden zijn er na zes jaar intensieve research ruim voldoende voorhanden. ASN en abf hebben nu wereldwijd zo'n 90 fondsen geselecteerd die aan hun ethische criteria voldoen, waarvan 15 Nederlandse. "Dat wil niet zeggen dat andere bedrijven niet deugen", benadrukt Engelsman. "Wij houden niet van dat opgeheven vingertje."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.