&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
5 februari 1999

 


[Matchbank]
[Autosite]
[Beurstip]

Frankfurt laat rentevoet
in de eurozone ongemoeid

Van onze correspondent - FRANKFURT, vrijdag

Terwijl Engeland en Denemarken gisteren hun rentevoet verlaagden, besloot de Europese Centrale Bank in Frankfurt de rente in de eurozone voorlopig op 3% te laten. Het ECB-bestuur en de presidenten van de aangesloten centrale banken komen op 18 februari en 4 maart weer bijeen. Wellicht wordt dan wel de beslissing genomen om de rente in de eurozone met een kwart procent te verminderen.

De markt houdt al weken rekening met zo'n beslissing, als stimulans voor de teruglopende economie en stagnerende werkgelegenheidsgroei.

De Bank of England verlaagde gisteren zijn voornaamste tarief met 0,5% tot 5,5%, met als argument dat de centrale bank de inflatie op 2,5% wilde houden en een stimulans wilde bieden voor de inzakkende economische groei. In het laatste kwartaal van vorig jaar groeide de Engelse economie slechts 0,2%. De Britse renteverlaging is de vijfde in evenzoveel maanden, maar het bedrijfsleven wil dat de rente nog verder omlaag gaat om te kunnen concurreren met de eurozone. De aandelenkoersen in Londen stegen na de maatregel, maar het Britse pond daalde. Hetgeen ook nodig is als de Engelsen op termijn toch aan de euro willen meedoen.

De Deense centrale bank verlaagde haar zgn. 'repo-rate' met 0,25% tot 3,5%. De Denen laten hun kroon in een nauwe bandbreedte meedraaien met de euro om na 2001 en na een volksreferendum zo mee te kunnen doen. ECB-president Duisenberg wilde gisteren na afloop van de bestuursvergadering geen commentaar geven op de Britse renteverlaging omdat de Engelsen net als de Zweden hun valuta niet nauw hebben verbonden aan de euro. Wel zei hij dat de Deense centrale bank hem had geïnformeerd dat de Deense renteverlaging mogelijk was door het succes van de euro.

De euro heeft de laatste dagen aan waarde verloren ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Duisenberg noemde dat "geen reden tot zorg en al helemaal geen reden om te gaan interveniëren". Volgens Duisenberg is dat alleen nodig als de waarde van de euro opeens helemaal niet meer in overeenstemming zou zijn met de onderliggende waarde van de Europese economie. En dat is niet het geval.

"Als je een Europeaan vraagt naar de waarde van de euro weet hij die precies, dat is $1,16 of $1,13. Als je een Amerikaan vraagt naar de waarde van de dollar kijkt hij je gek aan, een dollar is toch een dollar, een andere waarde is er immers niet. Zo moeten wij de euro ook leren zien. Een euro is een euro", aldus Duisenberg. Hij voorziet voor Europa alleen maar positieve effecten van de momenteel sterke Amerikaanse economie.

Volgens de ECB blijven de prijzen in de eurozone stabiel, maar is er ook sprake van teruglopende groei. Vooral in het laatste kwartaal van vorig jaar. Maar het consumentenvertrouwen blijft hoog. Juist vanwege die inzakkende groei en het afwezig zijn van inflatiedreiging rekent de markt op een renteverlaging om de economie in de eurozone te stimuleren. Maar met een te snelle renteverlaging geeft de ECB toe bezorgd te zijn over de economische ontwikkeling in Europa, en zo nijpend is de situatie nu ook nog niet.

Duisenberg waarschuwde wel voor te hoge looneisen, die inflatoir kunnen uitwerken. Ook moeten de elf deelnemende landen doorgaan met tekortreductie. Inmiddels is uitgelekt dat de Europese Commissie in Brussel Italië een draai om de oren heeft gegeven omdat dit land veel te optimistisch omgaat met haar begroting en wellicht binnen de kortste keren aanloopt tegen het stabiliteitspact. Dat pact dwingt landen die een potje maken van hun besparingsprogramma's en de teugels laten vieren als ze eenmaal binnen de Economische en Monetaire Unie zitten, tot forse boetes.

Volgens Duisenberg is de interne begrotingsdiscipline binnen de eurolanden in eerste instantie een zaak van de Europese ministers van Financiën, die hier komende maandag over praten. Daarna komt de Europese Commissie die eventueel sancties kan opleggen.

De ECB besloot gisteren ook de kredietfaciliteiten een half uur langer open te houden dan het sluiten van het Europese betalingssysteem TARGET. "Banken maken vooral in de laatste uren van de dag grote sommen over en kunnen dan pas beoordelen of ze extra krediet nodig hebben of geld overnight kunnen stallen. Vandaar de ruimere mogelijkheden." Vorige week ging er bij de Banque de France wat fout en kwamen betalingsopdrachten niet door. Een aantal banken moest toen snel tegen de hoogste rente van 4,5% overbruggingskrediet opnemen. Duisenberg zei gisteren dat deze banken schadeloos worden gesteld doordat ze een lagere rente berekend krijgen.

Tot slot zei hij dat de ECB samen met de Europese Commissie een campagne begint om de burger vertrouwd te maken met de euromunten- en bankbiljetten als die op 1 januari 2002 worden ingevoerd. "Het gaat erom dat de mensen de biljetten leren kennen en herkennen, zodat ze weten dat ze een origineel exemplaar in handen hebben."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.