&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
5 februari 1999

 


[Autosite]
[Matchbank]
[Beurstip]

Dow helpt Damrak omhoog

AMSTERDAM, vrijdag

De Amsterdamse effectenbeurs liep gisteren keurig aan het handje van de Amerikaanse grote broer. De vaste stemming op Wall Street, een dag eerder, en een fors hogere dollar bezorgden het Damrak een aardige opsteker. De hoofdfondsen boekten over een breed front terreinwinst, waarbij de koersstijging van ASML in het bijzonder opviel. Het aandeel vloog 7,2% omhoog naar EUR40,35.

De AEX-index ging met een winst van 4,15 punten op 531,27 van de vloer en presteerde daarmee stukken beter dan de grote Europese beurzen. Zo bleef Londen steken op het slot van de dag daarvoor en verloren Frankfurt en Parijs respectievelijk 0,1% en 0,5%.

Het Amsterdamse optimisme had alles te maken met de ontwikkelingen in de Verenigde Staten. Waar goed nieuws vier maanden geleden nog geen nieuws leek, was woensdag het omgekeerde waar. Het besluit van het beleidscomité van de Amerikaanse centrale banken om de rente ongemoeid te laten kwam voor niemand als een verrassing, maar miste desondanks zijn uitwerking niet. Op Wall Street sloegen beleggers eergisteren driftig aan het kopen, waardoor de Dow Jones-index 1% hoger eindigde.

Die uitslag had een positief effect op het Damrak, waar voor het overige weinig nieuws te bespeuren was. De forse stijging van de dollar droeg ook een steentje bij aan de vaste stemming, opnieuw gevolgd door Wall Street, dat gistermiddag de opmars kort na de opening aanvankelijk voortzette. De koersbewegingen van de Dow bleken evenwel grillig te zijn. Dit had tot gevolg dat de AEX, die halverwege de middag naar 536 punten piekte, de helft van de winst moest inleveren.

De Amsterdamse stemming stond in schril contrast met het groeiende aantal waarschuwingen van analisten voor onevenwichtigheden en schokken in de wereldeconomie. Goldman Sachs, bijvoorbeeld, komt in twee studies tot de alarmerende constatering dat de stijging van de aandelenprijzen zich steeds moeilijker laat rechtvaardigen door achterliggende factoren.

Volgens de bank zet de Europese Unie verkeerde wapens in om de dreiging van deflatie (een aanhoudende prijsdaling van goederen en diensten) af te wenden. Daardoor loopt de wereldeconomie onnodige risico's.

De Europese centrale banken wordt verweten dat de gecoördineerde renteverlaging in december uit politieke overwegingen is doorgevoerd. "Destijds hebben ze er kennelijk niet bij stilgestaan dat aanhoudende renteverlagingen in een periode van lage inflatie de effectiviteit van de monetaire politiek sterk vermindert", aldus het zure commentaar.

Ook ABN Amro maakt zich zorgen over een "ongebruikelijk groot aantal belangrijke onevenwichtigheden" in de mondiale economie, hetgeen de vooruitzichten "hoogst onzeker" en de wereld economie "in potentie explosief" maakt. De bank waarschuwt in het rapport 'Economisch Perspectief' nog maar eens dat onevenwichtigheid vroeg of laat tot volatiliteit op de financiële markten leidt. De gebeurtenissen in Brazilië en Japan worden in dat verband als direct bewijs opgevoerd.

De bank wijst erop dat het krachtige consumentenvertrouwen en het afkalvende producentenvertrouwen in Europa opmerkelijk uiteenlopen. In Nederland wijzen recente cijfers over de economie op een forse afzwakking van de economische activiteit. Steeds meer bedrijven in de industrie ervaren onvoldoende vraag naar hun producten als een belemmerende productiefactor. Daarnaast wordt de verwachting uitgesproken dat de consumptiegroei dit jaar zal vertragen.

De belegger had gisteren kennelijk maling aan geheven wijsvingertjes. ASML, fabrikant van machines voor de chipindustrie, klom EUR2,70 op EUR40,35 na een aanbeveling van Morgan Stanley. De bank verwisselde het etiket neutraal voor outperformer. De omzet was met 3,5 miljoen stuks (in dubbeltelling) fors.

Koninklijke Olie kreeg van een Brits effectenhuis een koopadvies. Het aandeel steeg EUR1,40 op EUR37,65.

Een andere klimmer was KLM. De luchtvaartmaatschappij had geen enkele last van het bericht dat Brussel een onderzoek start naar het Open Skies-verdrag tussen Nederland en de VS. Het verdrag zou in strijd zijn met de interne marktbeginselen van de Europese Unie. Op de beursvloer werd verrast gereageerd op de winst van EUR0,75 op EUR24,80, die het fonds boekte. "Misschien was het aandeel inmiddels zover teruggezakt dat de bodem was bereikt", vermoedde een handelaar.

In de Midkap herstelde IHC Caland zich enigszins van de recente koersval. Het aandeel daalde de laatste dagen zo'n 20% in waarde, maar kwam gisteren met EUR1 op EUR32 terug. NBM-Amstelland won EUR0,70 op EUR17,45. Het bouwbedrijf meldde woensdag nabeurs dat het consortium NBM-Amstelland/Heijmans als eerste mag onderhandelen over een nieuw woningbouwproject. De waarde van het project ligt op circa ƒ1 miljard.

Paul Jansen






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.