&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
5 februari 1999

 


[Autosite]
[Matchbank]
[Beurstip]

'Aandelen kunnen volgend
jaar 50 procent stijgen'

Van een onzer verslaggevers - AMSTERDAM, vrijdag

Dit jaar zullen de aandelenkoersen waarschijnlijk sterk fluctueren. Maar als blijkt dat de millenniumvrees nergens op is gebaseerd, schieten volgend jaar de koersen in Europa omhoog. Koersstijgingen van 50% lijken dan waarschijnlijk. We krijgen in Europa Japanse toestanden met extreme koers-winstverhoudingen. Een werkelijke 'muur van geld' komt op de Europese beurzen af.

Deze visie ontvouwde gisteren Henk Boom, directeur van de beleggingsgroep Optimix bij de presentatie van de jaarcijfers van het Optmix Beleggingsfonds in Amsterdam. Daarbij gaf hij een beschouwing over de factoren die nu het beleggersgedrag bepalen.

"De beleggers worden nu heen en weer geslingerd tussen negatieve en positieve ontwikkelingen. Die ontwikkelingen zijn als het ware in strijd met elkaar en dat zal naar onze mening behoorlijk sterke bewegingen geven, waarbij de AEX-index tussen de 450 en 600 kan schommelen. Maar de aandelenmarkt kan niet structureel naar beneden, omdat er een enorme golf geld aan zit te komen. Dat steunt de markt enorm."

Negatief is de situatie in Azië, maar Boom ziet daar reeds de eerste tekenen van verbetering. Korea groeit alweer 2% per jaar, Japan schijnt iets uit de malaise te komen. De betalingsbalans van de VS is sterk negatief en dat zou druk op de dollar kunnen geven, maar voorlopig is daar nog weinig van te merken. Brazilië is een wankele factor, maar volgens Boom wordt daar in de loop van het jaar wel een of andere oplossing voor gevonden.

"Het millenniumprobleem is volgens ons een 'non event', dat wil zeggen dat het geen of nauwelijks economische gevolgen zal hebben," voorspelde de Optimixdirecteur. "Bovendien is dat een probleem dat begin volgend jaar definitief van de aardbodem is verdwenen." De situatie in Rusland acht hij niet bedreigend. "Rusland is slechts 1% van de wereldeconomie en de leningen aan Rusland zijn al allemaal bijna geheel afgeschreven."

Positief is de technologische revolutie, die nog jaren tot enorme investeringen leidt. "De hoge koersen van technologiefondsen zijn niet helemaal lucht," meende hij. De inflatie en de rente blijven laag, o.a. doordat de grondstoffenprijzen laag zijn en voorlopig blijven. In de tweede helft van dit jaar kan de economische groei in Europa weer een beetje aantrekken.

Maar het belangrijkste is die 'muur van geld'. "Het Amerikaanse effectenhuis Morgan Stanley heeft uitgerekend dat vorig jaar aan nieuw geld ƒ845 miljard de Europese markt ingestroomd is. Dit jaar wordt dat ƒ998 miljard. In de komende tien jaar is de netto-instroom ƒ2600 miljard. Voor een groot deel gaat dat in aandelen, net als in de jaren tachtig in Japan. Dat is een 'bubble' geworden, maar die heeft wel jaren geduurd. En dat kan hier ook gebeuren. Wij voorzien hier koers-winstverhoudingen van 40 of meer, net als Aegon en Wolters Kluwer nu al hebben."

Vooral in de eerste dagen van het jaar 2000 gaan de koersen omhoogschieten, denkt Optimix. "Beleggers wachten nu nog angstig af wat er met het millennium gebeurt. Als blijkt dat er heel weinig aan de hand is, willen ze opeens allemaal weer in de aandelen. De eerste drie dagen van 2000 kunnen de koersen hier in Europa wel eens 10 tot 15% stijgen."

Voorwaarde is wel dat de inflatie niet aantrekt, maar Boom is daar tamelijk gerust op. Een beetje rentestijging gooit geen roet in het eten, meent hij. Daarnaast constateert hij dat beleggers nu vooral in de grote fondsen willen beleggen en dat de kleine fondsen 'uit' zijn. "Men wil in de fondsen van de Europese indices beleggen," zei hij.

Optimix zelf haalde vorig jaar een beleggingsresultaat van 11,6%. "Maar wij beleggen in andere fondsen, zoals het ING Dutch Fund en het ING IT Fund en in de vastgoedmarkt. Die hebben het minder gedaan dan de relevante indices en dat heeft ons zo'n 5% aan rendement gescheeld," aldus Boom.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.