&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
5 februari 1999

 



Filippijnse president: Geen
pardon voor kinderverkrachter

Van onze correspondent - SINGAPORE, vrijdag

De Filippijnse president Joseph Estrada heeft gisteren de telefoonlijn tussen zijn paleis en de lokale gevangenis laten verbreken omdat hij niet van plan is de voor vandaag voorziene executie van een kinderverkrachter te verijdelen. "Ik heb de gevangenisdirecteur gezegd: verwacht van mij geen telefoontje", aldus het staatshoofd.

Vandaag wordt om 15.00 uur lokale tijd (08.00 uur in Amsterdam) Leo Echegaray, een 38-jarige Filippijnse huisschilder, terechtgesteld wegens meervoudige aanranding van zijn 10-jarige stiefdochter.


De ter dood veroordeelde Leo Echegaray naast zijn bruid tijdens hun huwelijk in de gevangenis, vorig jaar december. FOTO: AP

De executie door een injectie zou aanvankelijk op 4 januari worden voltrokken. Drie uur voordien stopte het Hoge Gerechtshof de zaak teneinde het parlement in de gelegenheid te stellen de doodstraf aan een revisie te onderwerpen. Het parlement besloot dat niet te doen en de rechters hieven het uitstel op. De enige kans op verder uit- of afstel lag in een presidentieel pardon.

De doodstraf op de Filippijnen werd in 1987 opgeheven maar in 1994 weer ingevoerd als reactie op een dramatische toename van gewelddadige criminaliteit. Op dit moment verblijven rond 900 veroordeelden in dodencellen. De executie van Echegaray is de eerste sinds 1976 omdat zijn doodvonnis als eerste door het hoogste gerechtshof werd bevestigd.

Echegaray's executie wordt feitelijk voltrokken door drie injecties die door verschillende artsen worden toegediend. De eerste prik moet het lichaam kalmeren. De tweede brengt de man in slaap en de derde brengt het hart tot stilstand. Tussen de derde injectie en Echegaray's laatste adem verstrijken ongeveer 10 minuten, aldus de gevangenisdokter.

Een blinde vrouw zag in de komende executie een mogelijkheid haar gezichtsvermogen terug te krijgen. Zij vroeg om een transplantatie van Echegaray's ogen. Volgens medische deskundigen is het echter mogelijk dat de dodelijke injecties ook de ogen van de geëxecuteerde aantasten.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.