&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
5 februari 1999

 


[CMG]
[Netaspect]
[Eurocard Mastercard]
[Hypotheek-angst?]
[FBTO verzekeringen]
[World OnLine]
[VSB Hypotheken]

Rekeningrijden leidt
tot meer ongelukken

door Dominique Weesie - DEN HAAG, vrijdag

De invoering van rekeningrijden in 2001 op de toegangswegen naar de vier grote steden zal tot meer en vooral ook ernstiger ongevallen leiden.

Zo zullen automobilisten vijf minuten voor de heffingsperiode extra gas geven, terwijl zij vlak voor het verstrijken van het betaaltijdstip juist enorm vertragen of zelfs korte tijd op de vluchtstrook stil houden.

Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat is uitgevoerd. Hiervoor werden gegevens en ervaringen van een al bestaand tolsysteem in de Noorse stad Trondheim gebruikt.

Volgens het rapport verhoogt de meerderheid van de automobilisten zo'n vijf minuten voor ingang van de tolperiode haar snelheid gemiddeld met twintig kilometer per uur, om de tolpoort nog net voor ingang van het betaaltijdstip te kunnen passeren.

Vlak voor het verstrijken van de heffingsperiode houdt maar liefst tachtig procent van de weggebruikers de snelheid geforceerd laag om betaling te ontlopen. Een groot aantal bestuurders zet de auto zelfs even stil, wat tot levensgevaarlijke situaties leidt.

Simulatie
Op basis van deze Noorse gegevens is een computersimulatie uitgevoerd op het Nederlandse wegvak A29-Heinenoord. Hieruit blijkt dat soortgelijke situaties zich ook op de Nederlandse wegen zullen gaan voordoen, als in 2001 tussen 07.00 en 09.00 uur het rekeningrijden in de randstad wordt doorgevoerd.

In het rapport wordt er dan ook voor gepleit om eerst een grootschalige proef te houden, waarbij de toekomstige situatie zo goed mogelijk wordt nagebootst. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft hier echter tot nu toe geen gehoor aan gegeven.

Volgens woordvoerster S. Braun van het departement zal het probleem rondom de verkeersveiligheid zichzelf oplossen, omdat er waarschijnlijk met gedifferentieerde tarieven zal worden gewerkt. Dat betekent dat er ook al voor 07.00 uur en na 09.00 uur moet worden betaald, zij het niet voor het volle pond. Maar volgens het rapport zullen automobilisten ook extra gas geven of juist op hun rem gaan staan bij de overgang van hoog naar laag tarief en omgekeerd.

De ANWB zegt zich naar aanleiding van deze rapportage ernstige zorgen te maken. "Ook het voornemen van het departement om met piek- en daltarieven te gaan werken, neemt die bezorgdheid niet weg. Het gaat er toch om dat er geld kan worden bespaard", aldus woordvoerder B. Kuijk.

Veilig Verkeer Nederland gaat er vooralsnog vanuit dat het rekeningrijden geen extra slachtoffers zal opleveren.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.