&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
5 februari 1999

 


[World OnLine]
[CMG]
[Hypotheek-angst?]
[Netaspect]
[FBTO verzekeringen]
[Eurocard Mastercard]
[VSB Hypotheken]

Hermans wil af van deel prestatiebeurs

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, vrijdag

Minister Hermans (Onderwijs) wil de omstreden prestatiebeurs voor eerstejaars gedeeltelijk afschaffen.

Aan eerstejaars studenten wil hij alleen nog maar aanvullende beurzen in de vorm van een gift geven. Studenten krijgen nu een aanvullende beurs in de vorm van een lening. Deze kan alleen worden omgezet in een gift als hij aan het eind van het jaar 21 studiepunten heeft gehaald.

Met de afschaffing van deze regel wil Hermans de drempel om te gaan studeren verlagen. Eigenlijk had hij graag gezien dat de gehele prestatiebeurs zou verdwijnen, maar daarvoor ontbreken hem de benodigde ƒ3 miljard.

Het overboord gooien van een deel van de prestatiebeurs is een van de voorstellen, die Hermans vandaag presenteert om het huidige stelsel van studiefinanciering flexibeler te maken.

Hermans heeft veel van de voorstellen overgenomen die hij eerder in de naar hem genoemde commissie-Hermans heeft gedaan, maar die door zijn voorganger Ritzen van tafel zijn geveegd.

Studiepakket
De bewindsman stelt ook voor om elke student straks in overleg met zijn hogeschool of universiteit zijn eigen studieprogramma te laten samenstellen. Dit plan gaat veel verder dan huidige mogelijkheden voor studenten om bijvoorbeeld een extra bijvak te gaan volgen.

Een ander voorstel is om studenten de mogelijkheid te geven om binnen tien jaar hun studiebeurs van 48 maanden op te maken. Daar staat op dit moment zes jaar voor.

Straks mag een student per maand bekijken of hij studiefinanciering wil opnemen of niet. Daardoor wordt het voor hem makkelijker om naast het studeren ook werkervaring bijvoorbeeld in het buitenland op te doen.

Hermans wil ook allerlei uitzonderingsregels voor hele specifieke gevallen afschaffen. Die zijn overbodig geworden, doordat studenten in de toekomst hun studiebeurs in een veel langere periode mogen opmaken, meent de minister.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.