&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
20 januari 1999

 



Schalken zet zegereeks voort

MELBOURNE, woensdag

Sjeng Schalken zorgde met een klinkende overwinning op Thomas Muster voor veel Hollandse vreugde op Melbourne Park. De toernooizege in Auckland had de Limburger blijkbaar geen vermoeidheid, maar wel veel zelfvertrouwen opgeleverd. Tegen de Canadees Daniel Nestor, de nummer 107 van de wereld, krijgt hij morgen de kans om januari 1999 nog succesvoller te maken.

Het publiek was massaal naar Court 18 gekomen omdat Thomas Muster nu eenmaal een erkende grootheid is binnen het mondiale tennis. Maar tot verrassing van de neutrale toeschouwers en tot genot van het groepje Oranjefans speelde de Nederlandse jongeling vaster en nauwkeuriger dan de vechtjas uit Oostenrijk. Na een 6-2-verlies in de openingsset gaf Schalken niets meer weg. De wind deerde hem niet en bij de vele breekpunten speelde hij zijn beste tennis. Pas in de laatste game sloeg de twijfel toe. Maar na vijf matchpoints was de buit binnen.

Sjeng Schalken verschalkte Thomas Muster in de eerste ronde van de Australian Open. De lange Limburger verkeert in topvorm.

FOTO: HENK KOSTER

Tijdens zijn laatste negen Grand Slams had Schalken in de afgelopen jaren slechts één keer de eerste ronde overleefd. Maar gisteren in Melbourne had hij al zijn zinnen gezet op het bereiken van de tweede ronde. "Er is hier heel veel te halen", zei de Limburger na afloop. De winst in deze wedstrijd leverde de ambitieuze nummer 49 van de wereld meer punten op dan de toernooiwinst in Auckland.

Tijdens zijn analyses schoten de vrolijke ogen van Schalken voor een ogenblik vuur. "Het heeft me erg gestoord, dat er werd geschreven dat ik vorig jaar maar een matig seizoen had. Ik vond juist, dat ik een heel solide jaar achter de rug had, waarbij ik toch weer bij de eerste zeventig eindigde. Het is erg vervelend om je te pletter te werken, terwijl dat niet wordt gewaardeerd."

Peter Wessels en Jan Siemerink slaagden er niet in door te dringen tot de tweede ronde. Wessels, die maar net was hersteld van een zware griep, had tegen Jim Courier alleen in de tiebreak van de derde set enig uitzicht op setwinst. De 20-jarige serve-volleyspeler uit Elburg gaf eerlijk toe dat hij waarschijnlijk ook wel had verloren, wanneer hij niet was verzwakt door de griep. "Dit was voor mij gewoon een loodzware loting."

Jan Siemerink had op papier geen lastige loting, maar was toch niet opgewassen tegen de Armeniër Sargsian. "In sommige perioden van het jaar gaat het nu eenmaal wat minder", zei Siemerink achteraf. "Dan kan ik zo van de nummer 150 van de wereld verliezen. Maar als het lekker gaat, kan ik ook van de nummer één winnen. Soms is het moeilijk te accepteren, maar zo'n type ben ik nu eenmaal."

Siemerink was niet de enige speler uit de top-20 die de eerste ronde niet overleefde. De als vierde geplaatste Carlos Moya en zijn landgenoot Albert Costa werden uitgeschakeld. Maar liefst negen Spanjaarden kwamen de eerste ronde niet door. In Melbourne rustte blijkbaar een vloek op de Zuid-Europeanen. Ze waren nog maar net verdacht gemaakt van het gebruik van bloeddope, of ze konden alweer naar huis.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.