&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
20 januari 1999

 



Fins IOC-lid stapt op
wegens omkooprel

Van onze Telesportredactie
LAUSANNE, woensdag

Het eerste IOC-lid heeft conclusies getrokken uit het corruptieschandaal bij de toewijzing van de Olympische Winterspelen aan Salt Lake City in 2002. Pirjo Häggman uit Finland heeft gisteren haar vertrek aangekondigd.

De 47-jarige official, lid van het IOC sinds 1981, behoort net als de Nederlander Anton Geesink tot de dertien verdachten die zich bij de speciale onderzoekscommissie van het IOC moeten verantwoorden. Zondag worden de uitkomsten van dat onderzoek gepresenteerd.

Häggman zou voor haar man Bjarne een aantal bijbaantjes hebben geregeld bij diverse kandidaatsteden, waaronder Salt Lake City. Het Finse paar is inmiddels gescheiden. Pirjo Häggman was wegens de beschuldigingen over belangenverstrengeling al uit de campagne voor de Olympische Winterspelen van 2006 gestapt. Helsinki, Lahti en Lillehammer hebben zich daarvoor gezamenlijk kandidaat gesteld.

Volgens Häggman houdt haar terugtreden geen schuldbekentenis in. "Men kan mij beschuldigen van naïviteit, maar niet van corruptie", liet ze in een verklaring weten. "Ik heb geen IOC-regels overtreden en ik heb evenmin mijn olympische eed gebroken. Niettemin ben ik niet meer in staat om als een constructief IOC-lid te functioneren."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.