&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
20 januari 1999

 



Amsterdam wast handen in onschuld

door Frank Woestenburg - AMSTERDAM, woensdag

De stichting 'Olympische Spelen Amsterdam' heeft in haar poging om het grootste sportevenement ter wereld in 1992 naar de hoofdstad te halen, op geen enkele wijze tegen de regels gezondigd. Dat beweert Krijn Reitsma, indertijd directeur van de stichting. Hij reageert daarmee op de beschuldigingen van prins Frederic von Saxe-Lauenberg, lid van het internationale Pierre de Coubertin Comité, dat namens het IOC waakt over morele waarden en normen.

Von Saxe-Lauenberg vertelde eerder dat leden van het Amsterdamse bidcomité in 1986 stemmen van tenminste twee (Afrikaanse) IOC-leden hebben gekocht door ze te trakteren op bordeelbezoek. Ook zou IOC-leden geschenken (videorecorders en diamanten) zijn aangeboden die de maximaal toegestane waarde van 100 dollar (bijna 200 gulden) ruimschoots overschreden.

• De Amsterdamse lobby om de Spelen van 1992 naar de hoofdstad te halen was, ondanks de steun van Fanny Blankers-Koen (links) en IOC-lid Anton Geesink (m.), weinig succesvol. Oud-burgemeester Ed van Thijn ontkent dat er dure cadeaus aan IOC-leden zijn gegeven.

FOTO: ANP

"Wij hebben nooit dure geschenken aan IOC-leden gegeven noch hebben zij daar om gevraagd", aldus Reitsma. Zijn verhaal wordt echter keihard tegengesproken door Marijn de Koning, voormalig Tweede Kamerlid van D66 en destijds woordvoerster van het bidcomité. Volgens haar kregen leden van het IOC tijdens hun bezoek aan de hoofdstad verschillende sieraden aangeboden. "Ik heb zelf nog staan meehelpen om zilveren tulpjes te fabriceren", aldus De Koning. Volgens haar vroegen met name de Afrikaanse IOC-leden om meer, veel meer. "Wilt U mijn stem? Koop dan maar een Mercedes voor me. Zo ging het. Nee,ik had niet de indruk dat dergelijke uitspraken grappig bedoeld waren."

Van bordeelbezoek van bezoekende IOC-leden zegt ze niets te weten. En indien het wel gebeurd zou zijn, is dat in haar ogen niet direct een schande. De Koning: "Dat is een heel gewone kwestie van verstrekkende gastvrijheid voor mensen die van ver komen. In de zakenwereld is omkoping aan de orde van de dag."

Op 17 oktober 1986 viel Amsterdam bij de verkiezing voor de plaats van handeling van de Spelen van 1992 al in de eerste ronde af, met slechts vijf stemmen. Uiteindelijk kwam Barcelona, de woonplaats van IOC-voorzitter Samaranch, als winnaar uit de bus. De andere kandidaat-steden in de finale waren Brisbane, Birmingham, Parijs en Belgrado. Van een 'zuivere strijd' is volgens De Koning geen sprake geweest. "Bij andere steden ging het om veel grotere cadeaus: een autootje hier, een studiebeursje daar."

De 45-jarige Von Saxe-Lauenberg, die als vrijwilliger hand- en spandiensten voor Amsterdam verrichtte, zegt met zijn onthullingen te zijn gekomen om aan te geven dat de corruptie binnen het IOC veel verder gaat dan tot nu toe werd aangenomen. Het hoogste sportorgaan is momenteel bezig met een intern corruptie-onderzoek naar aanleiding van de onthullingen van het Zwitserse IOC-lid Marc Hodler, dat Salt Lake City, waar in 2002 de Winterspelen worden gehouden, voor in totaal 1,2 miljoen gulden IOC-leden heeft omgekocht. Ook het Nederlandse IOC-lid Anton Geesink behoort tot de dertien van corruptie verdachte IOC-leden. "Nu is de tijd rijp om helemaal schoon schip te maken. Niet alleen Salt Lake City heeft zich schuldig gemaakt aan onoirbare praktijken. Ook Atlanta 1996 en Athene 2004 hebben de Spelen niet louter op basis van de kwaliteit van het bid gekregen", zegt Von Saxe-Lauenberg, die beschouwd kan worden als een bekende binnen de olympische wereld.

De Noor Jan Staubo verklaarde dat hem in zijn 32-jarige loopbaan als IOC-lid regelmatig prostituees werden aangeboden. Anton Geesink zegt dergelijke verhalen nog niet eerder gehoord te hebben. "Ik weet hier absoluut niets van. Mij is zoiets in al die jaren nog nooit aangeboden. Ik ben altijd correct behandeld tijdens mijn bezoeken aan kandidaat-steden. En wat Amsterdam betreft: ik was niet aan de stichting verbonden, maar werd af en toe ingezet om voordrachten te houden. Dat heb ik zo goed mogelijk gedaan. Van bordeelbezoek van IOC-leden in Amsterdam heb ik nooit iets opgevangen. Wel vind ik het vreemd dat Staubo pas nu met zijn opmerkingen komt. Dergelijke zaken moeten direct gemeld worden."

Overigens heeft in Engeland Jimmy Munn, de toenmalige voorzitter van het bidcomité van Birmingham, ook een boekje opengedaan over de praktijken van diverse IOC-leden. Volgens hem werd op grove wijze misbruik gemaakt van hun machtspositie. "We hielden noodgedwongen lijsten bij zodat we leden niet tweemaal dezelfde cadeaus zouden geven. Sommige IOC-leden informeerden tijdens hun bezoek aan de stad naar een bepaald soort nachtleven. Dan stuurden wij ze de goede kant op, maar ze moesten alles wel zelf betalen", aldus Munn, die zegt zich weinig illusies te hebben gemaakt over een eventuele uitverkiezing van Birmingham. "Vanaf het moment dat ik zag hoe Parijs de IOC-leden verwende met dure cadeaus als bontjassen wist ik dat we kansloos zouden zijn."

Amsterdam heeft zich echter nooit aan dergelijke activiteiten bezoldigd, zegt oud-burgemeester Ed van Thijn, toen onder-voorzitter van de Raad van beheer van de stichting. Volgens hem bleef de waarde van de relatiegeschenken altijd binnen de 100 dollar. "Als er al een diamantje bij zat, zal dat absoluut geen kostbare zijn geweest. Amsterdam stak wat dat betreft bescheiden af bij de andere steden."

Krijn Reitsma onderstreept de woorden van Van Thijn. Volgens hem berusten niet alleen de woorden van Von Saxe-Lauenberg en Marijn de Koning op onwaarheden, maar klopt er ook weinig van de verklaring van Roel Walraven, de toenmalige wethouder van sportzaken van Amsterdam en lid van de Raad van beheer. Die bevestigde eerder dat er door Amsterdam inderdaad videorecorders aan een groot aantal IOC-leden waren weggegeven. "We gaven leden een promotieband van Amsterdam mee. Als ze aangaven niet de apparatuur te bezitten om die band te bekijken, kregen ze van ons een videorecorder cadeau", aldus Walraven.

Reitsma: "Dat is onjuist. We hebben alles volgens de regels gedaan. Of dat misschien de reden is van de grote nederlaag bij de verkiezing? Zeker niet. Het is fout gegaan door de schandalige handelwijze van Saar Boerlage (een activiste die tegen de komst van de Spelen naar Amsterdam was, red.) in Lausanne aan de vooravond van de verkiezing. Daar maakte ze onder andere donkere IOC-leden uit voor 'fucking niggers' en beplakte ze IOC-leden met stickers waarop gedrukt stond 'olym-pigs'. De onthullingen over corruptie binnen het IOC komen voor mij uit de lucht vallen, echt."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.