&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
20 januari 1999

 


[Reaal]
[Ordina]
[Autosite]
[Beurstip]
[ICT Challenge]
[Hypotheek-angst?]
[ABN AMRO]

Internet trekt Dow omhoog

Van een onzer redacteuren - NEW YORK, woensdag

Wall Street gaf gisteravond een gemengd beeld te zien. De hoofdfondsen moesten eerst een stapje terug, maar werden later omhoog getrokken door de Nasdaq. De warme belangstelling voor technologie-aandelen op de Nasdaq ontstond na bekendmaking van de grootste Internet-fusie tot op heden.

De toonaangevende Dow Jones-index dikte 14,67 punten aan om te sluiten op 9355,22. De Nasdaq liep met 59,47 punten op tot 2407,67. Dat was circa 2,5%.

De handelsdag ging van start met een reeks berichten over goede resultaten in het bedrijfsleven. Later op de dag nam de angst voor macro-economische ontwikkelingen, zoals de problemen in Brazilië, weer bezit van beleggers, maar de positieve invloed van de Internet-sector won het ten slotte van die trend.

De obligatiemarkt lag er eerder op de dag moedeloos bij, maar trok onder invloed van dalende aandelenprijzen later weer aan. De dollar wist een weinig terrein te winnen op de euro, maar bleef lager ten opzichte van de Japanse yen.

Het grote nieuws kwam gisteren uit de Internet-hoek, toen bekend werd dat At Home (Internet-diensten via de tv-kabel) de webzoekmachine Excite wil overnemen voor een bedrag van $6,7 miljard. De aandelen van Excite knalden daarop met 60 procent omhoog tot $110, terwijl die van At Home met $13 3/8 meestegen tot $115 3/8.

Ook telecomgigant AT&T profiteerde van dit nieuws. Dit bedrijf wordt waarschijnlijk een belangrijke aandeelhouder van At Home via een eigen transactie met TCI, een van de grotere aandeelhouders van At Home. Het aandeel AT&T klom met ruim $7 op tot $91 3/8.

Vóór de overname van Excite was de acquisitie van Netscape door America Online de grootste in de Internet-gemeenschap. Voor softwareproducent Netscape werd vorig jaar $4,2 miljard neergeteld.

Een andere belangrijke transactie is de overname van Airtouch door het Britse Vodafone. De Engelse telecom-aanbieder betaalt voor Airtouch een bedrag van $56 miljard. De aandelen van Airtouch stegen daarop met $9½tot$92 7/8, maar ook Vodafone mocht $8½ vooruit op $184½.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.