&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
20 januari 1999

 


[ICT Challenge]
[Ordina]
[ABN AMRO]
[Hypotheek-angst?]
[Beurstip]
[Autosite]
[Reaal]

The Greenery beschuldigd
van "machtsmisbruik"

Van een onzer verslaggeefsters - DEN HAAG, woensdag

"Entree betalen bij de Bijenkorf om binnen te komen en dan blijken de schappen leeg te zijn". Kort gezegd komt de klacht van de Vereniging voor Groot- en Tussenhandel in Groente en Fruit (VGT) tegen veilinggigant The Greenery International hier op neer.

De advocaat van de VGT, mr. G. van der Wal, stelde gisteren in het kort geding dat de handel had aangespannen tegen The Greenery dat de veilingreus misbruik maakt van haar machtspositie.

De VGT, waarin vooral de kleinere handelaren vertegenwoordigd zijn, maakte de gang naar de rechter vanwege de door The Greenery ingestelde verhoging van de tarieven voor de handel die per 1 februari zouden moeten ingaan. Volgens de VGT zijn vooral kleinere handelaren de dupe van de soms "exorbitant hoge" tarieven. En daar staat tegenover dat sommige producten soms niet eens altijd voorradig zijn. Verder zou de veilingcoöperatie de verhogingen hebben doorgevoerd zonder overleg met de VGT.

Volgens de advocaat van The Greenery, mr. E.H. Pijnacker Hordijk, hanteert de veilingorganisatie het zogeheten 'kostenmaker-kostendrager' principe. De aankoop van kleine partijen groente en fruit brengen relatief hoge administratieve en logistieke kosten met zich mee. Die wil The Greenery gaan doorberekenen aan de handel zelf. Verder stelt The Greenery dat het juist geen machtspositie heeft.

Volgens mr. Van der Wal is The Greenery voor de groot- en tussenhandel "essentieel voor de bevoorrading". "The Greenery weet dat de handel nergens anders heen kan, en verhoogt daarom schaamteloos de tarieven". Volgens de VGT wil The Greenery op die manier af van de kleinere handelaren.

Uitspraak: 28 januari.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.