&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
20 januari 1999

 


[Hypotheek-angst?]
[ABN AMRO]
[Ordina]
[Reaal]
[Autosite]
[ICT Challenge]
[Beurstip]

ECB positief over Europese
economie ondanks teruggang

Van onze correspondent - FRANKFURT, woensdag

De Europese Centrale Bank beoordeelt in haar gisteren verschenen eerste maandrapport de economische situatie in de elf eurolanden ondanks enige teruggang nog steeds als positief, de sinds twee jaar bestaande prijsstabiliteit is niet in gevaar en de consumentenvraag is nog boven verwachting.

Maar om de stabiliteit van de euro op de langetermijn te garanderen en tegelijkertijd de werkgelegenheid te bevorderen, verlangt de ECB van de elf staten een strikte begrotingsdiscipline, een flexibilisering van de arbeidsmarkt en gematigde loonstijgingen.

Vooral dat laatste is een tik op de vingers van de Duitse vakbeweging, die niet wil afzien van looneisen van 6% en meer. Duitsland wordt gezien als de motor van de Europese economie en een belangrijke pijler onder de euro. De Duitse export loopt toch al achteruit en verdere looneisen verslechteren de concurrentiepositie alleen maar meer wat banen kost.

De ECB ziet haar maandelijkse economische rapport als een belangrijk "sturend" instrument om de wensen en waarschuwingen van de ECB diplomatiek verpakt Europa in te sturen. In het rapport worden ook de eventuele maatregelen die de ECB heeft genomen uitgelegd en verdedigd.

Op de komende vergadering van de Europese centrale bankiers morgen in Frankfurt worden op grond van het maandrapport geen veranderingen in de Europese basisrente van 3%. Wel zal de smalle rentecorridor die de ECB had vastgesteld voor de eerste weken van de euro, nl. een rentevergoeding van 2,75% en een debetrente van 3,25% worden verruimd tot de normale waarde van 2% "stallingsrente" en 4,5% extra-beleningsrente.

De ECB kijkt met zorg aan tegen de hoge werkloosheid in de EU, voor een deel veroorzaakt door een geheel vastgeroeste arbeidsmarkt. ECB-president Duisenberg pleit dan ook voor een flexibilisering van de arbeidsmarkt. Dat houdt in dat er minder beschermende regels moeten komen zodat werkgevers niet langer "voor het leven" aan een werknemer vastzitten als ze die aannemen. Vooral in Duitsland functioneert de arbeidsmarkt nog archaïsch.

De groei in de eurozone is in de tweede helft van vorig jaar duidelijk afgezwakt, in het derde kwartaal bedroeg de groei gemiddeld nog 2,4% tegen 3,1% in de eerste helft. Ook dit jaar zal de groei nog een tijdelijke dip ondervinden, maar daarna moet het weer beter gaan.

Ronduit kritisch is de ECB wat betreft de begrotingstekorten van de EMU-lidstaten. Eind 1998 waren die gemiddeld tot 2,3% gedaald (tegenover 2,5% begin 1998) maar naar het oordeel van de ECB had er in een jaar van voorspoedige economische groei meer moeten gebeuren. Dit vooral omdat de staatsschuldquote, het percentage van de staatsschuld afgezet tegen het nationaal inkomen gemiddeld in de eurozone nog veel te hoog ligt, namelijk 73,8% terwijl 60% eigenlijk het maximum is.

De zeer laag blijvende inflatie is grotendeels te danken aan de extreem lage olieprijzen en ook de groei van de geldhoeveelheid blijft in de buurt van de gestelde maximale toename van 4,5%.

De ECB stelt de VS verantwoordelijk voor 20% van de wereldeconomie, de eurozone is nu goede tweede met 15% en Japan komt op 8%. Maar de export binnen de eurozone blijft het belangrijkst, slechts 10 tot 15% van de handel wordt buiten de eurozone bedreven.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.