&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
20 januari 1999

 


[Hypotheek-angst?]

Feestelijke thuiskomst koning Hoessein


Met een brede glimlach begroet de Jordaanse koning Hoessein (63) vanuit een limousine zijn volk na een verblijf van zes maanden in de Verenigde Staten waar hij werd behandeld voor lymfeklierkanker.

Ondanks de bittere kou stonden er veel mensen langs de route om de terugkeer van hun koning luister bij te zetten. Er werden saluutschoten afgeschoten, die in de hele hoofdstad Amman waren te horen.

In de zwaar beveiligde smalle straten van Amman joelden, zongen en dansten tienduizenden mensen. Bedoeïenen die tenten hadden opgezet in de stad slachtten kamelen en schapen uit dankbaarheid voor de veilige aankomst van de koning. Op de ruiten van vrijwel iedere auto was een foto van Hoessein te bewonderen.

Het vliegtuig van koning Hoessein was vanaf de Middellandse Zee tot de Israëlisch-Jordaanse grens geëscorteerd door twee F-16 gevechtsvliegtuigen van de Israëlische luchtmacht. Nadat de koning was geland op de luchtmachtbasis van Amman kuste hij de aarde (zie inzet).

De brandende kwestie die iedere Jordaniër bezighoudt is of kroonprins Hassan (51), broer van de koning, zijn troonopvolger blijft. Het gonst al weken van de geruchten.

Hoewel de koning gewoonlijk in het openbaar altijd verwijst naar Hassan als "kroonprins" noemde hij hem gisteren slechts "mijn vervanger", terwijl zijn mannelijke nakomelingen met al hun koninklijke titels werden aangeduid.

Politieke waarnemers verwachten dat Hassan troonpretendent zal blijven, maar dat na zijn dood de opvolging teruggaat naar een van de zonen van Hoessein en niet naar de kinderen van Hassan. FOTO'S: AP






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.