&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
20 januari 1999

 


[CMG]
[Autosite]
[FBTO verzekeringen]
[Primafoon]
[World OnLine]
[Matchbank]

'Engel met een
missie' stak toe
met vlindermes

ROTTERDAM, woensdag

Ze was een 'engel met een missie'. Om met zichzelf in het reine te komen, moest de 29-jarige H.T. mensen verwonden. Uitschelden, spugen, slaan en zelfs steken. Alleen zo kon ze afrekenen met haar negativiteit. Gisteren verscheen de verdachte voor de rechtbank in Rotterdam en verklaarde ze hoe ze tot haar daden was gekomen.

Minimaal negen onschuldige voorbijgangers werden vorig jaar zomer slachtoffer van de religieus getinte psychoses waaraan de verdachte volgens de psychiater lijdt. Niet toerekeningsvatbaar oordeelde de medisch specialist. Het openbaar ministerie nam dit advies over en eiste gisteren TBS met dwangverpleging wegens poging tot moord.

De zaak leidde vorig jaar zomer tot veel commotie. Een vreemd geklede man of vrouw stak in drukke winkelstraten in Amsterdam, Middelburg, Den Haag en Rotterdam zonder aanleiding vrouwen met een mes in de nek.

Ontevreden

In een aantal gevallen, verklaarde de verdachte, was ze na haar daad niet tevreden. Ze had het slachtoffer dan niet "goed genoeg" geraakt. "Geschampt of niet diep genoeg gestoken". In dat geval haalde ze die dag nog een keer uit. Met het vlindermes in de nek omdat dat lichaamsdeel, volgens T., meestal niet bedekt is met kleding en dus makkelijk is te raken. En vrouwen omdat die niet sterk genoeg waren om iets terug te doen.

Haar drang mensen te verwonden werd gestopt toen half augustus vorig jaar een agent in Amsterdam de vrouw in het vizier kreeg. Haar signalement was over heel Nederland verspreid en de man herkende de vrouw. Na haar arrestatie bekende T.

De psychiater die T. onderzocht concludeerde dat de vrouw tijdens haar daden niet toerekeningsvatbaar was. Sinds enige tijd slikt T. nu medicijnen. Die maken haar helderder, zegt ze. Maar nog steeds, verklaarde ze aan het eind van de zitting, heeft ze af en toe behoefte mensen uit te schelden of te bespugen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak. (ANP)






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.