&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
18 januari 1999

 


[Hypotheek-angst?]

Don Leo blijft in De Kuip

door Sieb Oostindie - BELEK, maandag
foto: Jan Stappenbeld

De Feyenoord-selectie arriveerde zaterdag voor een trainingskamp van een week in Belek. Trainer Leo Beenhakker en aanvaller Peter van Vossen liepen gelijk oude bekenden tegen het lijf, want ook de selectie van hun oude werkgever Istanbulspor trainde op het complex. De materiaalman van de club wist Beenhakker gelijk te vinden en bleef maar tegen hem aanratelen. "Ik verstond er geen woord van. Heerlijk toch, dat zijn dierbare mensen", zei de Rotterdammer, die gewapend met sportpet zijn blik vervolgens maar heel even over de zacht kabbelende Middellandse Zee liet glijden.

De contractverlenging van Beenhakker was het gesprek van de dag in Belek. "Voor mezelf is het geen moeilijk verhaal", meldde de persoon in kwestie. "Zolang het puur om voetbal gaat, heb ik er vreselijk veel plezier in. Het gedoe eromheen gaat me echter steeds meer tegenstaan. Daardoor duurde het een paar weken, voordat de positieve kanten het voor mij wonnen. Ik hanteer drie criteria: wil het lichaam nog, wil de geest nog en vind je het nog leuk. Nou", beantwoordde hij met een knipoog. "Het lijf is een ruïne, de geest beneveld en ik vind er geen reet meer aan. Ondanks het randgebeuren gáán we dus maar weer een keer."

"Voetbal is allang geen spelletje meer", luidde het serieuze vervolg. "Dat de commercie intreedt, begrijp ik, al is dat soms te nadrukkelijk. Met het commerciële circus, de politiek en alle juridische zaken gaat het allang niet meer over het voetbal zelf. Zo heb ik me verschrikkelijk geërgerd aan die advocaat van de De Boertjes. Die brandt Morten Olsen tot de grond af om de zaak voor ze te winnen. Zo'n man staat zo ver van het voetbal, dat hij totaal geen idee heeft wat voor impact zijn woorden hebben en wat het allemaal wel niet kapot maakt. Díe invloeden storen me mateloos, temeer daar ze ook steeds meer het voetbal zelf beïnvloeden."

"Daar mee om te gaan, kost me steeds meer moeite. Zo word ik ook gestoord van het competitieprogramma. Kijk naar dat gedoe rond NAC-Feyenoord en nu weer het feit, dat we nog niet eens weten wanneer Utrecht-Feyenoord wordt gespeeld. In Spanje krijg je aan het begin van het seizoen een programma en kun je plannen. Hier moet je alleen maar improviseren. Dat gaat puur ten koste van de sport, maar ik hoor er niemand over en dat stoort me mateloos. Een oplossing? Ja, ros die 1500 die voor alle problemen zorgen er gewoon uit."

Het zijn ontwikkelingen, die Beenhakker dus grote zorgen baren. Temeer, daar volgens hem de basis van het Nederlandse voetbal in gevaar komt. "Niemand heeft in de gaten dat het wezen van de sport steeds meer geweld wordt aangedaan. Namelijk, en daar zijn wij nu juist zo goed in, dat we trainen om er beter van te worden. Ik ben ervan overtuigd dat wij daar met zijn allen binnenkort de rekening voor krijgen gepresenteerd. Tegenwoordig voetballen we ook al op Europa Cup-avonden. We hebben twee wedstrijden om zes uur zondagavond, waarvan er maar één wordt uitgezonden. Het is minachting van het publiek."

Dat de weegschaal toch nog richting Feyenoord-één doorsloeg, zegt in dat verband dus veel. "Ik zit bij een goede club, die emotioneel ook wat voor me betekent. Er zit weer lijn in en we werken met goede mensen. Er is rust in de tent, niet alles ligt gelijk meer op straat. Toen ik in Rotterdam begon, was voor mij de cirkel ook rond. Ik hoef niks meer, dat geeft innerlijke rust. Er staat nu ook een groep, die per se niet wil verliezen. Zoiets begint bij mensen, die allemaal in de wij-vorm denken. We hebben het dus goed met elkaar."

De trainer stopt dus niet op het hoogtepunt in de vorm van een titel. "Dat aspect heb ik niet eens meegeteld. Ik ben niet bezig met hoe anderen er tegenaan kijken. Als je het goed analyseert, is stoppen bij een hoogtepunt een vorm van ijdelheid. Het interesseert me al jaren niet meer zo, wat mensen van mij denken. Dat ik zelf een goed gevoel heb, is veel belangrijker."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.