&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
18 januari 1999

 


[Hypotheek-angst?]

Muntz valt ver terug

door Charles Taylor - JOHANNESBURG, maandag

Ernie Els soleerde in de Europese Tour-ouverture op excellente wijze. De nummer vijf op de wereldranglijst liet op de imponerende Houghton Golfcourse in het bloedhete Johannesburg de concurrentie ver achter. 'Swinging Ernie' triomfeerde met grote voorsprong op zijn achtervolgers in het prestigieuze Alfred Dunhill PGA Golfkampioenschap van Zuid-Afrika en incasseerde een cheque van rond 200.000 gulden. Dat was ruim 193.000 gulden meer dan Rolf Muntz kreeg voor zijn finish op de 44e plaats.

Voor de 29-jarige Ernie Els kon de start van dit jaar niet beter. Dat vond ook president Nelson Mandela, die hem tijdens de persconferentie na afloop per gsm-telefoon feliciteerde. Daarna vertelde de dolgelukkige Els: "Ik had nog niet veel kunnen trainen omdat mijn huwelijk eind december me te veel in beslag nam. Maar op de baan die ik heel goed ken, omdat ik hier ben opgegroeid, liep alles perfect. Ik voelde me er snel thuis en toen kwam de routine ook weer terug in mijn spel."

Als Els de komende weken zijn overgewicht nog kwijt raakt, dan is de golfwereld verzekerd van de definitieve doorbraak richting nummer één-positie. "Dat is mijn doel, dit jaar. Vorig seizoen had ik wel veel goede topklassementen maar slechts twee overwinningen in het Bay Hill-invitational en de Alfred Dunhill Cup op St. Andrews. Na dit succes op Houghton weet ik weer hoe heerlijk het is om te winnen."

Els bleef de nummer twee, zijn landgenoot Richard Kaplan, in totaal vier slagen voor (273-277), terwijl een ex aequo-groep onder leiding van de Engelsman Steve Webster op 280 royaal het nakijken had.

Inmiddels trachtte toernooi-directeur van het TNT-Dutch Open Robbie van Erven Dorens Ernie Els enthousiast te maken voor een nieuwe start in ons land in de maand juli. "Maar het startgeld van rond de 300.000 gulden is voorlopig te hoog", aldus Van Erven Dorens, die zich wel verzekerd weet van de ex-winnaar Mark McNulty. Hij maakte zich vooral zorgen over de ontwikkeling van Nederlands beste profgolfer op dit moment, Rolf Muntz. "Rolf kan het fysiek en dus ook geestelijk nog steeds niet opbrengen vier dagen achtereen constant te spelen. Daarvoor zal hij harder moeten trainen en ook zijn gewicht aanzienlijk moeten verlagen. Zoals hij hier rondliep, leek hij wel op iemand met een half gevuld autobandje om zijn middel. Dat kan gewoon niet", luidde zijn harde kritiek.

Muntz zelf was laconiek en realistisch met zijn commentaar na rondjes van 68, 75, 73 en 76. "Ik mis alle ritme want dit was mijn eerste wedstrijd sinds begin november. Maar ik weet waaraan ik moet werken. En wellicht zullen de resultaten daarvan snel zichtbaar worden", zei Muntz. Dat werk zal vanaf volgende week worden begonnen in Australië, waar de in België wonende Brabander zal spelen in Tony Rosenburgs' Heineken Classic. En vervolgens staan Maleisië, Dubai, Qatar, een weekje vrij, Portugal en Spanje op het programma. "Pas tegen die tijd weet ik waar ik sta. En ik hoop op een plaats die iedereen en zeker mijzelf tot grote tevredenheid zal stemmen", aldus Muntz.

En over dat laatste had de Afrikaanse hoop van township Soweto, Bafana Hlophe, niet te klagen. De kleine 21-jarige Bafana, met polsen als elastiekjes zo dun en op schoenen die op de groei gekocht moeten zijn, haalde niet alleen de cut maar ook bijna 2800 gulden uit de prijzenpot. Zóveel geld had Bafana, die ex aequo met Patrick O'Brien als laatste was geëindigd, met 302 (plus 14) slagen nog nooit in een keer verdiend, laat staan gezien...

• Johannesburg. Alfred Dunhill PGA Championship, 1,3 miljoen gulden: 1. Els (ZAf) 273 slagen (67 69 69 68), 2. Kaplan (ZAf) 277, 3. Webster (Eng), Frost (ZAf), Singh (Ina), Leaney (Aus) 280, 7. McNulty (Zim), Quinn (VSt) 281, 10. Baker (Eng) 282, 44. Muntz (Ned) 292 (68 75 73 76).






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.