&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
18 januari 1999

 


[Ordina]
[ABN AMRO]
[ICT Challenge]
[Reaal]
[Autosite]
[Beurstip]

Pomphouders bij grens lijken
subsidie te moeten terugbetalen

Van onze economische redactie - AMSTERDAM, maandag

De honderden pomphouders aan de grensstreek met Duitsland lopen groot risico dat zij een forse subsidie van ruim 200.000 gulden per tankstation moeten terugbetalen aan de Nederlandse staat.

Zij hebben dit bedrag de afgelopen maanden gekregen van de Nederlandse overheid als compensatie voor de verhoging van de benzineaccijns. Omdat in Duitsland de benzineprijs veel lager is dan in Nederland, vreesden de pomphouders in de grensstreek dat hun klanten in groten getale bij de oosterburen zouden gaan tanken.

Om dit effect te voorkomen, was de Nederlandse overheid bereid financieel bij te springen. Het ministerie van Financiën ging er van uit dat de subsidie op grond van Europese regels was toegestaan.

Maar de Europese Commissie heeft grote twijfels. De subsidieregeling is bedoeld voor zelfstandige pomphouders. De commissie vermoedt dat echter ook de tankstations die rechtstreeks eigendom zijn van grote oliemaatschappijen als Shell, Esso en Texaco van de subsidie profiteren. Dat is verboden.

Daarom wil de commissie alle contracten nakijken die de pomphouders met de grote oliemaatschappijen hebben. De commissie heeft de Nederlandse overheid verplicht de contracten bij de pomphouders op te vragen.

Woede

Dit tot grote woede van de pomphouders en hun belangenorganisaties. "Het is onacceptabel dat onze achterban het geld moet terugbetalen. Zij hebben het bedrag in goed vertrouwen van de Nederlandse overheid gekregen", aldus een woordvoerder van de Bovag.

De commissie zal binnenkort bekend maken dat Nederland zo snel mogelijk, waarschijnlijk binnen enkele weken, inzicht in de contracten moet geven. Als blijkt dat de grote oliemaatschappijen inderdaad van de subsidie hebben geprofiteerd, zal de commissie niet aarzelen de financiële steunmaatregel nietig te verklaren. Ook de zelfstandige pomphouders zouden dan het geld moeten terugbetalen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.