&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
18 januari 1999

 


[Matchbank]
[Autosite]
[CMG]
[FBTO verzekeringen]
[Hypotheek-angst?]
[Primafoon]
[World OnLine]

Politie schrapt staking na cao

Van een onzer verslaggevers - DEN HAAG, maandag

Politie Brabant voor de klas

De politie in ons land gaat vandaag gewoon aan de slag. Van werkonderbrekingen, stakingen of acties zal geen sprake zijn, nu de vier politiebonden en het ministerie van Binnenlandse Zaken afgelopen zaterdag tot een akkoord zijn gekomen over een nieuwe tweejarige cao.

Het resultaat kwam tot stand na een overleg dat achttien uur duurde. Alle betrokken partijen spreken van een geslaagd akkoord, maar van een juichstemming onder met name de politiebonden was geen sprake.

De dienders gaan er in de nieuwe overeenkomst, die op 1 februari ingaat, ruim twee procent in salaris op vooruit. In december volgt dan ook nog een eenmalige eindejaarsuitkering van 0,5 procent. Op 1 februari 2000 krijgt het politiepersoneel wederom een algemene loonsverhoging van 2 procent.

"We zijn tevreden over wat we bereikt hebben", zegt Wim Groeneweg van de ACP, "maar het mag duidelijk zijn dat niet alles goud is wat er blinkt na zo'n overleg." Een mening die werd gedeeld door Hans van Duijn namens de grootste bond, de NPB. Beiden zullen, evenals de ANPV en VMHP, het resultaat met een positief advies aan hun leden voorleggen.

Vervroegde uittreding
Een heikel punt tijdens de keiharde onderhandelingen was de vervroegde uittreding van agenten op hun zestigste jaar, met behoud van 80 procent salaris. In de nieuwe cao kan een agent de dienst eerder verlaten. Het aantal dienstjaren is daarbij bepalend. Het is ook mogelijk dat 80 procent van het laatstverdiende salaris daarbij behouden blijft.

Ook over een flexibeler inzet van dienders werden nadere afspraken gemaakt die in de cao opgenomen zijn. "Maar over een aantal andere zaken die ons ook zeer aan het hart gaan moet nog verder gesproken worden", aldus Groeneweg. Daarbij gaat het om het verbeteren van de veiligheid van politiemensen op straat. Het gebruik van bijvoorbeeld kogelwerende vesten en pepperspray is daarbij punt van discussie.

De werkgeversdelegatie, die onder leiding stond van de Tilburgse burgemeester en ex-vakbondsbaas Johan Stekelenburg, is tevreden over het bereikte akkoord. "Er zijn geen winnaars of verliezers en de besprekingen zijn langdurig maar constructief geweest. We zijn blij met het akkoord, te meer omdat acties nu zo goed als zeker uitblijven."

Instemmen
"De leden moeten natuurlijk nog wel instemmen met ons akkoord, maar ik verwacht wel dat dat gebeurt", aldus Van Duijn, die vorige week de besprekingen onder druk zette door keiharde acties aan te kondigen als het ministerie niet met een beter bod zou komen.

Inflatie
De agenten kunnen overigens een nog hoger bedrag op hun loonstrookje verwachten als de inflatie hoger uitvalt dan nu verwacht. Binnenlandse Zaken handhaafde de toezegging dat er dan nog wat extra in het vat zit voor de politieambtenaren. ACP-bestuurder Groeneweg zegt dat moeilijk is aan te geven hoeveel iedereen er nu precies op vooruit gaat in de komende twee jaar. "Dat kan namelijk per individu verschillen, maar houd het gemiddeld op ruim vijf procent."

Dat betekent dat de bonden op dit gebied water bij de wijn hebben moeten doen, want de inzet was minimaal 3,5 procent meer loon voor een eenjarige collectieve arbeidsovereenkomst. Minister Peper bood aanvankelijk 2 procent, maar verhoogde zijn bod donderdag tot 2,15 procent vanaf 1 april dit jaar (met garantie voor inflatiecorrectie) en 2 procent per 1 juli 2000.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.