&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
16 januari 1999

 


[Hypotheek-angst?]

Wereldtitel lonkt voor
Margriet Matthijsse

door Eric Dercksen - MELBOURNE, zaterdag

Ondanks een dramatisch verlopen wedstrijddag behouden de Nederlandse zeilers na gisteren nog steeds volop medaillekansen tijdens het WK-zeilen bij Melbourne. In de Europe-klasse gaat Margriet Matthijsse tot ieders verrassing aan de leiding van het klassement en is dus ondanks het slechte resultaat van gisteren nog altijd volop in de race voor de wereldtitel. In de Finn-klasse behaalde Martijn van Muiden met een achtste plaats een startbewijs voor de Olympische Spelen volgend jaar in Sydney.

Voor de Europe-zeilsters was het gisteren een lange hete dag. De race ontaardde in eerste instantie door het wegvallen van de wind in een complete dobberpartij die terecht werd afgebroken toen de boten steeds verder van de boei wegdreven.

• Martijn van Muiden pakt tijdens de WK Finn de achtste plaats, die recht geeft op deelname aan de Olympische Spelen in Sydney.

FOTO: ANP

Na uren rondhangen in de snikhete jachthaven het was gisteren in Melbourne zo'n 38 graden werden de zeilsters tegen het vallen van de avond op de valreep toch nog het water opgestuurd. Door een enorme windschifting tijdens de race zeilde een groot deel van de favorieten de verkeerde koers met alle gevolgen van dien. Ook de Nederlandse zeilsters onder wie Matthijsse en Carolijn Brouwer waren de dupe van de enorme windschifting. Desondanks nam Matthijsse de leiding in het klassement over omdat ze de 22e plaats van gisteren als slechtste resultaat kan aftrekken. Bovendien is zij al eens tijdens eerdere races aanzienlijk beter dan de concurrentie. Brouwer zag haar kansen op prolongatie van de wereldtitel verder slinken, maar is nog niet geheel kansloos voor een medaille.

Voor Roy Heiner en zijn bemanning had de wedstrijd van gisteren een dramatisch verloop. Een windschifting van zo'n 180 graden in de laatste fase van de race van gisteren zou hen weleens een medaille kunnen kosten. In tegenstelling tot hetgeen er bij de Europe-klasse gebeurde, liet het wedstrijdcomité de Solings wel door dobberen toen de wind geheel wegviel. Even later kwam de 'zee'wind van precies de andere kant. Het betekende dat halsoverkop de spinakers gestreken moesten worden. Het was dan ook geen wonder dat hier door meest vreemde verschuivingen in het wedstrijdveld plaatsvonden. Het laatste rak na de finish werd in plaats van een kruisrak een voordewindsrak. Zeilteams die helemaal vooraan lagen, eindigden achteraan en andersom, onder wie de Noor Johannessen die de gok nam een zeer extreme koers te varen en met puur geluk vanuit een kansloze positie als tweede wist te finishen. Hierdoor passeert het Noorse team de Hollanders in het algemeen klassement. Heiner, die als 20e finishte, had voor de zekerheid gekozen om in de buurt te blijven van de andere medaillekandidaten, de Duitser Schuemann (30e) en de Deen Westergaard (16e).

Een wrang gegeven was ook dat op twee minuten na de tijdslimiet was verstreken. "Was de wind iets later opgestoken dan had men reglementair de wedstrijd moeten afbreken. Het was een slechte dag voor ons", zo verzuchtte Heiner zwaar teleurgesteld. Martijn van Muiden heeft er een succesvol WK opzitten. De Finnjollen zeilden gisteren hun laatste race en Van Muiden slaagde er in de voor hem zo belangrijke achtste positie in het klassement te behalen. Dit houdt in dat dit zeiltalent zeer verrassend heeft voldaan aan de A-limiet van het watersportverbond maar ook dat hij in zijn race naar Sydney 2000 nu op extra steun van het NOC*NSF kan rekenen. Ook bij de 470 vrouwen gebeurden er hele gekke dingen op het water. Door het verslepen van boeien vanwege winddraaiingen ging tijdens de tweede race de ene helft van de vloot naar de ene boei en de andere helft naar de andere boei. Een regen van protesten was het geval.

Melbourne. WK. Finn, eindstand (na zes races): 1. Loof (Zwe) 38 punten, 2. Kusnierewicz (Pol) 39, 3. Clarke (Can) 63, 8. Van Muiden 102, 42. Blees 324.

Soling, stand na acht races (met aftrek): 1. Westergaard (Den) 41 punten, 2. Schümann (Dui) 67, 3. Horn (Noo) 83, 4. Heiner 94, 33. Donker 235.

49-er, stand na tien races (met aftrek): 1. Nicholson/Smyth (Aus) 28 punten, 2. Beashel/Czislowski (Aus) 31, 3. Larson/Hall (VSt) 37, 39. Paardenkooper/Groth 106.

Vrouwen. 470, stand na tien races (met aftrek): 1. Ward/Ward (Den) 31 punten, 2. Kedmy/Fabrikant (Isr) 36, 3. Taran/Pahholsjik (Oek) 40, 9. Westerhof/Verbeek 73.

Europe, stand na zeven races: 1. Matthijsse (Ned) 17, 2. Robertson (GBr) 17, 3. Mason (NZe) 18, 11. Brouwer 34, 16. De Koning 49. Achtste race afgelast wegens gebrek aan wind.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.