&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
16 januari 1999

 


[Hypotheek-angst?]

Van Os: "De medewerking
van Ajax is groot geweest"

door Yoeri van den Busken - AMSTERDAM, zaterdag

Terwijl Frank en Ronald de Boer in Zuid-Afrika snel hun koffers pakten voor het vertrek naar Barcelona, gaf Arie van Os namens Ajax tijdens een inderhaast belegde persconferentie tekst en uitleg over de onmiddellijke overgang van de tweeling. De penningmeester benadrukte enkele keren dat Ajax alle medewerking heeft verleend aan de tussentijdse transfer, die bijna een gebed zonder end was geworden.

"Barcelona en de gebroeders mogen, alle berichten in de media ten spijt, blij zijn met de medewerking van Ajax. Die is groot geweest", verkondigde Van Os in de Amsterdam ArenA. Volgens de schatbewaarder hebben Frank en Ronald de Boer vanaf het begin de intentie gehad om gezamenlijk naar Barcelona te vertrekken.

"Al die maanden hebben we ons gehouden aan de afspraak dat Ajax alleen zou meewerken aan een vertrek van beide spelers naar Barcelona. We hebben tevens toegezegd water bij de wijn te willen doen met betrekking tot de vraagprijs van zestig miljoen gulden. Ik had verwacht dat Barcelona ons tegemoet zou komen met een hoger bod dan het bedrag dat men aanvankelijk wilde betalen, maar dat gebeurde niet. Toen was voor ons de transfer onbespreekbaar."

In oktober keerde Barcelona echter terug als gesprekspartner, met dien verstande dat de aandacht opeens puur op verdediger Frank werd gericht. "Daar had Ajax niets mee te maken", aldus Van Os. "Ik had een opdracht en week daar niet van af."

Het verschafte Ajax wel een comfortabele positie in de stroeve onderhandelingen. Het is immers bekend dat Barcelona-trainer Louis van Gaal vooral in de defensie smacht naar een speler van het kaliber Frank de Boer. En dus ging Barcelona net voor het sluiten van de markt (gisteren om middernacht) overstag en moest het na alle voorgaande spelletjes toch echt hoger in de geldboom klimmen. "Mede gezien hun leeftijd is Ajax blij met de transfersom, hoewel we de heren nooit hadden willen verkopen. Van ons hadden ze nog veel langer bij Ajax mogen blijven."

Van Os was "opgelucht voor Ajax". De regerend landskampioen voelt zich geen verliezer in de slepende affaire. "De arbitragezaak heeft laten zien dat een contract gelukkig nog enige waarde heeft. Dat is voor ons een zeer belangrijke uitspraak geweest."

Wel sprak de bestuurder zijn ergernis uit over de duur van de onderhandelingen ("Veel te lang") en de in zijn ogen dubieuze handelwijze van de zaakwaarnemers. "Ik heb me geïrriteerd aan de houding van mensen die niets met de zaak te maken hebben en niet op de hoogte waren, maar wel van alles hebben geroepen. Ze hebben Ajax alleen maar voor de voeten gelopen."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.