&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
16 januari 1999

 


[Hypotheek-angst?]

IOC-leden gaan stemmen
over royement collega's

Van onze Telesportredactie - LAUSANNE, zaterdag

Het Internationaal Olympisch Comité zal op 17 en 18 maart in Lausanne een buitengewone vergadering beleggen in verband met de interne corruptie-affaire. Tijdens die bijeenkomst gaan de 115 IOC-leden stemmen over een mogelijk royement van de van corruptie verdachte collega's. Algemeen directeur François Carrard maakte dat gisteren tijdens een persconferentie bekend.

De zaak draait om de toewijzing van de Olympische Spelen van 2002. Salt Lake City zou het evenement mede hebben verkregen door een aantal IOC-leden om te kopen. In dat verband wordt ook de naam van het Nederlandse IOC-lid Anton Geesink genoemd. Hij is een van de dertien verdachte IOC-leden die eerder deze week een persoonlijke brief van IOC-voorzitter Juan Antonio Samaranch ontvingen met het verzoek opheldering te geven. Geesink heeft dat gisteren gedaan. Volgens hem gaat het om een bedrag van vijfduizend dollar en berust alles op een misverstand. Enkele hooggeplaatste IOC-leden hebben al gemeld dat Geesink niet voor zijn carrière als IOC-lid hoeft te vrezen, NOC*NSF-voorzitter Joop van der Reijden heeft signalen opgevangen dat het voor Geesink slechts bij een berisping zal blijven. Op 24 januari zal de onderzoekscommissie van het IOC, onder voorzitterschap van de Canadees Dick Pound, met haar bevindingen naar buiten treden.

Overigens wil het IOC tijdens de extra ingelaste vergadering in maart ook de procedure van toewijzing van de Olympische Spelen aan steden ter discussie stellen. Om corruptie in het vervolg te voorkomen beraadt het IOC zich over wijzigingen in het beleid. Nogmaals werd door Carrard benadrukt dat Salt Lake City, ondanks alles, gewoon plaats van handeling blijft van de Winterspelen in 2002. Andere steden hadden al voorzichtig geïnformeerd om de organisatie eventueel over te nemen.

Het corruptieschandaal rond de Olympische Winterspelen van 2002 in Salt Lake City heeft het eerste slachtoffer binnen het Amerikaans Olympisch Comité geëist. Het comité (USOC) maakte het terugtreden van Alfredo La Mont, directeur van internationale contacten, bekend. La Mont diende zijn ontslag in nadat bekend was geworden dat hij zaken heeft gedaan met het organisatiecomité van de Winterspelen in Salt Lake City en voormalig voorzitter Tom Welch van dat comité. USOC accepteerde het ontslag van La Mont. Eerder stapten de voorzitter en vice-voorzitter van het organisatiecomité van de Winterspelen 2002 op, nadat was uitgelekt dat Salt Lake City leden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) fors heeft betaald. Gouverneur Mike Leavitt van Utah eiste donderdag dat er ook binnen het IOC koppen gaan rollen. IOC-bestuurder DeFrantz heeftgezegd dat tegen twaalf IOC-leden maatregelen volgen.

• De Amerikaanse justitie verhoort volgende week de top van het organisatiecomité van de Olympische Winterspelen van 2002 in Salt Lake City, het SLOC. Vooraanstaande leden van het comité moeten zich verantwoorden voor het corruptieschandaal, waarbij leden van het Internationaal Olympisch Comité zijn betaald. Het ministerie van Justitie bevestigde tegenover de tv-zender NBC dat de hoogste bestuurders van het organisatiecomité volgende week voor een 'grand jury' moeten verschijnen. Wie zich moeten verantwoorden, maakte de justitiewoordvoerder niet duidelijk. De voorzitter en vice-voorzitter van SLOC traden vorige week af.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.