&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
16 januari 1999

 


[Autosite]
[Beurstip]
[ABN AMRO]
[Reaal]
[Ordina]
[ICT Challenge]

"Lagere wao-uitkering
is weinig effectief"

door Rob Sebes - DEN HAAG, zaterdag

Minder wao'ers in detailhandel

Een ingreep in hoogte en duur van de wao-uitkeringen en het verscherpen van herkeuringen zetten geen zoden aan de dijk. Het enige dat echt helpt om de wao-instroom terug te dringen, is een veel betere begeleiding van het ziekteverzuim in het bedrijfsleven.

Dat zegt Robin Linschoten, kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER). "Vanaf dag één van het ziekteverzuim moet er een plan van aanpak worden gemaakt om de werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Daarbij moeten de werkgever, de arbo-dienst, de verzekeraar, clubs als het GAK en een personeelsdeskundige de handen ineen slaan", aldus Linschoten.

De voormalige staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hield gisteren tijdens de SER-vergadering, waarin FNV-voorzitter Lodewijk de Waal en VNO-NCW-voorman Hans Blankert elkaar in de haren vlogen, zijn mond. De kroonleden van de SER hadden afgesproken zich niet in de strijd tussen de sociale partners te mengen.

De Waal, gesteund door zijn collega's Doekle Terpstra (CNV) en Ad Verhoeven (MHP), toonde zich zwaar teleurgesteld in de "provocaties, afgevuurd uit een repeteergeweer" van Blankert. De oproepen van VNO-NCW om de loonstijging tot 2 procent te beperken, de wao-uitkeringen eventueel te verlagen en het ziekenfonds ingrijpend te veranderen, zijn volgens De Waal fundamentele wijzigingen in de houding van de werkgevers.

Linschoten, die onder meer werkt voor verzekeraar Interpolis, vindt dat werkgevers bereid moeten zijn meer geld uit te trekken voor de begeleiding van zieke werknemers. Uit diverse onderzoeken blijkt dat 95 procent van de werknemers die langer dan drie maanden ziek zijn, in de wao belandt. "Beter nu wat meer betalen, dan later met forse premiestijgingen te worden geconfronteerd. Nu al zie je dat de werkgeverspremies voor het herverzekeren van de loondoorbetaling in het eerste jaar van de ziekte enorm groeien. Over een paar jaar zullen ook de wao-premies voor bedrijven uit de hand gaan lopen."

Met dit laatste doelt Linschoten op de wet Pemba, die sinds 1 januari 1998 bestaat. Op grond van deze wet betalen werkgevers een basispremie en een 'gedifferentieerde premie' voor de wao. Deze gedifferentieerde premie is afhankelijk van het aantal werknemers van een bedrijf dat arbeidsongeschikt raakt. Volgens Linschoten worden de effecten hiervan pas over een paar jaar zichtbaar. "Werkgevers denken nu dat het wel meevalt, omdat de gedifferentieerde premie relatief laag is. Maar als de wao-instroom blijft groeien, is het onvermijdelijk dat de premie omhoog gaat."

Voor een bedrijf met vijf werknemers en een loonsom van ƒ300.000 kan een wao-geval flink in de papieren lopen. "Dan praten we al gauw over een extra kostenpost van ƒ40.000 per jaar", rekent Linschoten voor. "Daarom is het goed nu al te investeren in een betere aanpak van het ziekteverzuim. Bekijk gezamenlijk wat de beste remedie is voor een zieke werknemer. Als er echte medische problemen zijn, haal dan alles uit de kast voor een juiste behandeling. Is er ruzie op de werkvloer, schakel dan een bemiddelaar in. Kan iemand niet meer meekomen in het arbeidsproces, zorg dan voor om- of bijscholing."

De sociale partners zijn in 'hun' Stichting van de Arbeid bezig oplossingen te vinden voor de problemen in het eerste ziektejaar, maar voorlopig zijn daar geen concrete stappen van te verwachten. Ook is nog niet duidelijk of het aantal wao'ers het afgelopen jaar is gegroeid in verhouding tot de beroepsbevolking. Met andere woorden, hoe 'erg' is de toename van het aantal wao-uitkeringen eigenlijk? CBS, CPB en LISV hebben hier geen nieuwe cijfers van.

Van 1994 tot en met 1997 daalde het 'wao-percentage', dat deze verhouding uitdrukt, van 10,8 naar 9,7. De PvdA heeft de afgelopen week meermalen gezegd dat de daling zich, ondanks de wao-toename, heeft doorgezet, omdat de beroepsbevolking sterk is gegroeid.

Het CNV heeft berekend dat in 1998 het wao-percentage 9,8 bedroeg. Dat zou betekenen dat de verhouding met 0,1 procentpunt is gestegen en dat het met de wao zowel in absolute aantallen als in relatieve gegevens de verkeerde kant opgaat. Blankert: "Dat wao-percentage zegt mij niets. Het is gewoon onacceptabel dat ons land 900.000 wao'ers heeft."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.