&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
16 januari 1999

 


[Ordina]
[Autosite]
[ABN AMRO]
[Beurstip]
[Reaal]
[ICT Challenge]

Wall Street herstelt

Van een onzer redacteuren - AMSTERDAM, zaterdag

Wall Street haalde gisteren opgelucht adem nadat de Braziliaanse regering liet weten niet in te zullen grijpen om de koers van de real te ondersteunen. Het nieuws leidde tot een rally die de Dow Jones-index fors omhoog stuwde tot 9340,55, een winst van 219.62 punten. Het verlies van de dag ervoor werd hiermee bijna teniet gedaan.

Het vrijlaten van de real leidde in Brazilië tot een herstel van de Bovespa met ruim 33%. Dit werkte aanstekelijk op andere effectenbeurzen. Het vertrouwen dat een grote financiële crisis in Zuid-Amerika, de achtertuin van de VS, kan worden afgewend kwam langzaam terug.

De beslissing van de Braziliaanse regering om de real vrij te laten fluctueren betekent dat het land zijn dollarreserves niet ter ondersteuning hoeft aan te spreken. Hierdoor kan het tijdig voldoen aan haar internationale betalingsverplichtingen. Dit is een belangrijke factor voor het vertrouwen van investeerders. De real daalde gisteren 10% in waarde.

Ook de financiële instellingen profiteerden van het herstelde vertrouwen. Zij kregen deze week de zwaarste klappen te verduren wegens hun verbondenheid met de Zuid-Amerikaanse financiële markten. American Express en JP Morgan behoorden tot de winnaars. Beide aandelen sloten respectievelijk ruim $8 en $6 hoger.

Ook de technologiefondsen waren over de hele breedte in herstel. De grote fondsen zoals IBM, Cisco, Microsoft, Intel en Dell Computers die eerder deze week forse klappen kregen, zagen gisteren de koersen weer stijgen. IBM sloot $5, 1/8 hoger op $185,½. Microsoft steeg met $8 dollar tot $149,¾.

De Nasdaq-index stond ook in het teken van optimisme en herstel. Bij sluiting van de beurs stond de index op 2348,24 een winst van 71.42 (3,1%).

De verliezers waren Venator Group (detailhandelsconcern), Philip Morris en Eastman Kodak dat gisteren al $8 verloor wegens tegenvallende winstcijfers.

De dollar steeg verder en stond tegen het eind van de valutahandel in New York op ƒ1,9070. Eerder op de dag werd in Amsterdam als slotkoers ƒ189,90 genoteerd.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.