&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
16 januari 1999

 


[ABN AMRO]
[Beurstip]
[Ordina]
[ICT Challenge]
[Autosite]
[Reaal]

Ministers: meer controle
op financiële systeem

Van onze correspondent - FRANKFURT, zaterdag

De zware crisis in Brazilië en de fikse uitwerking daarvan op de beurzen in de wereld heeft gisteren in Frankfurt de vergadering van 25 ministers van Financiën uit Europa en Azië (de zgn. ASEM) overschaduwd. De Duitse minister van Financiën Lafontaine sprak zich in een gemeenschappelijke verklaring met zijn Japanse ambtgenoot Miyazawa en zijn Franse collega Strauss-Kahn uit voor een verbeterde controle op het internationale financiële systeem, zodat schoksgewijze ontwikkelingen beter opgevangen kunnen worden, speciaal wat betreft de koersen van euro, dollar en yen ten opzichte van elkaar en daarop volgend de munten van de ontwikkelingslanden.

Duitsland, Frankrijk en Japan vonden met die oproep tot vastere wisselkoers-bandbreedtes weinig gehoor bij de rest van het gezelschap. Onze minister Zalm (Financiën) verklaarde zich ronduit tegen een systeem van geleide wisselkoersen en ook de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve Board, ziet er weinig in. De betrokken economieën zijn te groot en derhalve zijn de interventiemiddelen te beperkt.

Zalm riep Brazilië op snel met een pakket serieuze maatregelen te komen. Hij werd op zijn wenken bediend, want de Braziliaanse centrale bank liet de band tussen de real en de dollar los, wat in de praktijk neerkwam op een devaluatie met 9%.

In de aanloop naar de ASEM-conferentie hadden Lafontaine en Strauss-Kahn opnieuw aangedrongen op een soort bandbreedte tussen de koers van de euro, de dollar en de yen. Zowel van dr. W.F. Duisenberg, president van de Europese Centrale Bank, als van menige andere minister van Financiën, inclusief minister Zalm, kregen ze de wederom de nodige kritiek. "Ik geloof niet dat bandbreedtes nuttig zijn en ik geloof ook dat ze er niet komen. Dat is geen thema voor deze vergadering", aldus Zalm.

Lafontaine en Strauss-Kahn hadden hun opmerkingen vooraf gemaakt in Duitse en Franse kranten in een poging wereldwijde speculatie-excessen tegen te gaan. Gisteren, nadat Lafontaine alle kritiek voor de zoveelste maal over zich heen had gekregen, zei hij geen vaste, maar stabiele wisselkoersen na te streven.

De Franse minister Strauss-Kahn noemde de situatie in Brazilië "moeilijk maar controleerbaar". Volgens hem is er binnen de Groep van Zeven rijkste industrielanden continu overleg. Hij zag wel meer noodzaak dan ooit te voren voor een nauwe wisselkoersbandbreedte tussen euro, dollar en yen. De 25 ministers waren gisteren te gast bij de ECB en kregen een lesje over de eerste succesvolle weken van het bestaan van de euro.

Eurocommissaris De Silguy zei dat de Europese economie als geheel dit jaar harder zal groeien dan de economie van welke andere grote industriële natie ook. "De euro wordt na 14 dagen al geaccepteerd als een geloofwaardig alternatief voor de dollar. We kunnen dan ook van een uiterst succesvolle start spreken. De huidige crisis in Brazilië is zorgwekkend, maar is niet in staat om het monetaire systeem in de hele wereld te ontwrichten."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.