&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
16 januari 1999

 


[Autosite]
[Beurstip]
[ABN AMRO]
[ICT Challenge]
[Ordina]
[Reaal]

Brazilië geeft steun
aan gehavende munt op

Van onze correspondent - SAO PAULO, zaterdag

De centrale bank van Brazilië heeft gisteren de steun aan de noodlijdende real opgegeven en deze munt vrij laten zweven. De real verloor hierdoor in enkele uren tijds bijna vijftien procent van zijn waarde. De Braziliaanse effectenbeurs daarentegen reageerde met een juichstemming en boekte koersstijgingen van gemiddeld 25 procent.

Eerder deze week had de centrale bank nog voor bijna twee miljard dollars aan reals opgekocht in een ultieme poging de munt te behoeden voor een verdere ontwaarding. Woensdag lieten de monetaire autoriteiten in Brasilia de real-koers reeds 7,6% devalueren.

De abrupte beleidswijziging van gisteren vond plaats nadat de Amerikaanse president Bill Clinton vanuit Washington diens Braziliaanse ambtsgenoot Fernando Cardoso donderdagavond telefonisch waarschuwde dat een verdere verdediging van de real het land vele miljarden dollars aan schaarse deviezen zou kosten en waarschijnlijk toch hopeloos zou blijken.

De aftocht van de Centrale Bank uit de deviezenhandel duidt volgens marktkenners in Sao Paulo op een ingrijpende verschuiving van de prioriteiten.

"Door nu een scherpe devaluatie van de real toe te staan, is het straks mogelijk om de binnenlandse rentetarieven te verlagen. Met een hoge rente van tot aan 29% per jaar probeerde de Centrale Bank kapitaal van over de grens aan te trekken om zodoende de vraag naar en bijgevolg ook de waarde van de real kunstmatig op te krikken. Het vieren van de koers- en renteteugels gunt het bedrijfsleven een welkome adempauze. Met een goedkopere munt is bovendien exporteren weer aantrekkelijk, terwijl er op de import een rem is gezet. Vanzelfsprekend kan dit een opleving van de inflatie meebrengen, maar dat risico is de regering nu kennelijk bereid om te nemen", aldus oud-minister van Financiën Moreira Marques. Brazilië had vorig jaar een tekort van bijna dertien miljard gulden op zijn handelsbalans.

Op de effectenbeurs van Sao Paulo ontstond gisteren een euforische stemming. De aandelenkoersen stegen met gemiddeld 25%. Het trend-bepalende Telebras-fonds boekte zelfs 32% winst. Moedige koopjesjagers uit het buitenland stuwden de donderdag nog kwakkelende Bovespa-koersindex naar onverwachte hoogtes. Ook de andere Latijns-Amerikaanse beurzen profiteerden van de feeststemming in Brazilië. In Argentinië noteerde de Merval-index bijna elf procent winst, terwijl in Chili de IPSA ruim 5% hoger sloot.

Volgens onder-directeur Stanley Fischer van het Internationale Monetaire Fonds is het evenwel nog te vroeg om conclusies te trekken of zelfs maar een trend te bepalen uit de Braziliaanse beleidswending. "Vragen over koersstelsels en hoe men deze soepeler kan maken staan ook bij ons hoog op de agenda", aldus de IMF-topman.

Kenners van de machtsverhoudingen in Brasilia vrezen dat bij het aanhouden van de beurshausse het Congres volgende week kan gaan tegenstribbelen wanneer het een serie door de regering verlangde bezuinigingsmaatregelen moet goedkeuren. Om in aanmerking te komen voor een internationaal noodkrediet ter waarde van 41,5 miljard dollar moet de Braziliaanse staat de uitgaven voor dit jaar met ongeveer 23 miljard dollar terugdringen.

"De devaluatie van woensdag was iets alarmerends voor de meeste afgevaardigden, maar het vrij laten zweven van de real zeker nu de beurs hier zo positief op reageert kan de indruk scheppen dat de ergste moeilijkheden alweer voorbij zijn, terwijl dat allerminst zo is", aldus Bruce Steinberg van Merrill Lynch in New York.

De hausse op de Braziliaanse effectenbeurs zal een tijdelijk effect blijken van het muntbeluit, meent Marjolein de Jong, aandelenstrateeg bij het Rabo-onderzoeksbureau Iris.

Nu de munt weer vrij zweeft kan de rente naar beneden. Een enorme opluchting voor bedrijven en aandelenbezitters." Tegenover die opluchting staat echter een nieuwe onzekerheid. Economen zijn het eens dat de munt was overgewaardeerd, maar waar ligt nu het evenwicht, stelt De Jong.

Een mogelijke recessie in Brazilië is niet de grootste bedreiging voor de wereldconjunctuur, aangezien de economie (achtste op de wereldranglijst) relatief gesloten is. Het grootste risico betreft het niet terugbetalen van schulden, hetgeen tot een domino-effect in de financiële wereld kan leiden. Ook bij de val van de Russische roebel trad deze angst voor een 'credit crunch' op.

Ditmaal zijn de risico's veel kleiner, meent De Jong. "De roebelcrisis was onverwacht. Op problemen in Brazilië werd al een hele tijd geanticipeerd. Veel banken hebben al voorzieningen getroffen, en de hedge funds zijn voorzichtiger geworden."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.